Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri slasna recepta

Darovi magova i svetih kraljeva za malog Isusa

Recepti Veljko Barbieri
06.01.2018.
u 17:12

Zamotani dar, ali i obredna hrana, kakva se o svečanim prigodama izjedala u hramovima, simbolizira nepoznati tijek nove godine i sudbine

Sa sjevera sijevnu komet i zapara nebom. Bio je sjajan i vidljiv sa sve četiri strane svijeta. U Babilonu, gradu zvjezdoznanaca, njegov su dimni trag prvi ugledali magi, posvećeni kraljevi znanja, Gašpar, Melkior i Baltazar, kažu najvještiji od svih u poznavanju zvijezda i njihova položaja i najmudriji u tumačenju njihova rasporeda i skrivenog značenja.

I nisu dvojili što znači putujuća zvijezda koja je tek krenula sa sjevernog obzorja. Rodit će se kralj, govorio je komet. Pa ih u mašti možemo vidjeti kao uzjahuju i kreću na put. I svaki je mudrac nosio svoj poklon, jedan zlato za Kralja, drugi tamjan za Boga, a treći smirnu za smrtnog čovjeka budući da su sveti kraljevi prepoznali zvjezdanu poruku da će se doista roditi Kralj, kao Božji sin, ali u smrtnome tijelu.

Kako je zapisao Matej u svom Evanđelju : “Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskom, za vrijeme kralja Heroda, dođoše s istoka magi u Jeruzalem i upitaše: “Gdje je novorođeni kralj židovski? Vidjesmo, naime, gdje izlazi njegova zvijezda i dođosmo mu se pokloniti. Kad to ču kralj Herod, uplaši se, a s njim i sav Jeruzalem...

Tada Herod potajno dozva mage i pomno od njih istraži vrijeme kad se ukazala zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem... Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle! Zvijezda koju vidješe na njezinu izlasku išla je pred njima dok se ne zaustavi nad mjestom gdje bijaše dijete.

Kad ugledaše zvijezdu, magi se vrlo obradovaše. Uđoše u kuću i nađoše dijete s Marijom majkom njegovom; padoše ničice i pokloniše mu se. Zatim otvoriše riznice svoje, te ga obdariše zlatom, tamjanom i smirnom. Poslije toga u snu primiše poruku da se ne vraćaju Herodu, i vratiše se svojim putem u svoju zemlju.”

Svima nam je poznato što se poslije toga odigralo, onaj dramatični bijeg Marije, Josipa i malog Krista u Egipat kako bi izbjegli pokolj nevine dječice koji je naredio kralj Herod, pa potom i cijeli Isusov život, sve do smrti na križu i njegova uskrsnuća. Naša je slika stoga zaustavljena u trenutku kad magi, mudraci i kraljevi nebeskog znanja silaze sa životinja koje su ih prenijele preko pustinje i, klanjajući se, daruju malog Isusa. Darovima iz svojih riznica, kaže Evanđelje po Mateju, budući da je svaki mag nosio svoj vlastiti poklon, i to, po starim i obrednim običajima, prikladno umotan. Zlato i tamjan u vrećicama, a smirnu zamotanu u svileno platno ili skupocjeni papirus. I s uzbuđenjem su Josip i Marija pred Malim kraljem puni iščekivanja otvarali darove i kada su vidjeli što se nalazi u smotuljcima i vrećicama, odahnuli su. Isus je dobio sva znamenja Nebeske i zemaljske kraljevske moći. Otada zamotani dar, ali i zamotana obredna hrana, kakva se o svečanim prigodama izjedala u raznim hramovima, u čast raznih božanstava, simbolizira nadolazeći, nepoznati tijek nove godine i sudbine, uvod u novi polazak.

Takvo darivanje je vezano s prastarim obredima vezanim uz cikličku smjenu ljudskih razdoblja i epoha, ali i godišnjih doba, a zamatanje darova i hrane ima i danas svrhu da zaštiti smisao poklona i darivanja. Kako su govorili proroci i mudraci: – Darovi se zamataju u ime Nevidljivoga, tako da bi on gestom povoljnog predzanka i nagovještajem dobrih znamenja, otpočeo novi ciklus i poredak koji s Neba silazi na zemlju! I sišao je, dok je djetešce u štalici još lamatalo rukama pružajući ih prema poklonima kojim su ga obdarili smiješeći se magima i svetim kraljevima, svojim ustima punim zvijezda.   

1. Savijača od ribe i rikule     

Od ½ kg lisnatog tijesta napravite pet savijača tako da na svaki komad tijesta razvaljate odgovarajući dio smjese koju ste umijesili od ½ kg kuhane i usitnjene bijele morske ribe kojoj ste odstranili sve kosti, 3 dag sjeckanog crvenog radiča i 10 dag mladog kozjeg ili ovčjeg sira te soli i papra. Savijače položite u posudu, jednu uz drugu, na masni papir za pečenje, a onda ispecite u pećnici dok ne dobiju koricu. Služite vruće ili hladno.   

2. Savijača od lososa i sušene orade      

Na dasci razvaljajte komad lisnatog tijesta od oko ½ kg pa na njega položite prvo 1/3 kg usitnjene sušene orade Cromaris po sredini tijesta, pa onda istu količinu dimljenog lososa kojeg ste također usitnili u komadiće. Posolite i popaprite pa savijte u savijaču koju u komadu pecite u pećnici. Kad tijesto savijače po površini zarumeni, izvadite i pustite da se malo ohladi pa je oštrim nožem izrežite u poprečne ploške i služite s prilogom po volji, najbolje salatom po vašem izboru.     

3. Smotane lazanje     

Razvaljajte jedan po jedan, pet komada tijesta za lazanje, pa na svaki rasporedite pripadajući dio umaka od ¾ kg mljevenog miješanog mesa koje ste ugusto propirjali s 10 dag sjeckane pancete, 2 sjeckane kapule, 5 režnjeva češnjaka, 2 žlice koncentrata od rajčica, 1 žlicom slatke paprike, prstohvatom majčine dušice i bosiljka, te sve posolili i popaprili. Smotajte napunjena tijesta za lazanje isto kao savijače i položite u posudu za pečenje na masni papir. Prelijte tada lazanje bešamel umakom i pecite u pećnici dok se ne uhvati zlatna, a djelomično i tamna korica. Služite vruće.   

Recepti Veljko Barbieri
1/9
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije