Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNO U PROMETU

Danas je Nacionalni dan bez mobitela u prometu: Nemojte riskirati život radi mobitela

21.10.2019.
u 06:55

Danas se održava treći zaredom Nacionalni dan bez mobitela u prometu iniciran od strane Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Projekt 'Dan bez mobitela u prometu' provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kao kampanju osvješćivanja s ciljem smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela od strane svih sudionika u prometu - vozača, biciklista i pješaka. Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91% vozača, 33% biciklista i 50% pješaka. Svi su oni više usredotočeni na ekran pametnog telefona, a ne na promet. 

Spomenuti podaci su iz istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno 2017. godina, a pokazalo je da čak trećina biciklista telefonira u vožnji. Zabrinjavajući je podatak da oko 40% građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi očito trebale biti veće kako bi sudionici u prometu osvijestili opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu. 

Odgovaranje na SMS poruke vozaču oduzima pozornost na najmanje 5 sekundi što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača. Također, smanjena pozornost vozača koji vozi i telefonira jedna je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima 1 promil alkohola, čime vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste 9 puta. Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti koja je i inicirala pokretanje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem. 

Odbor je o prijedlogu HUMS-a zatražio i dobio pozitivno mišljenje resornog Ministarstva unutarnjih poslova. MUP ističe da proglašenje 21. Nacionalnim danom bez mobitela u prometu doživljava kao dodatni napor podizanju razini sigurnosti cestovnog prometa i daje mu bezrezervnu podršku. Svjesni opasnosti koje u prometu donosi korištenje mobitela Sabor je kroz Zakon o sigurnosti prometa na cestama povećao kazne za takvo ponašanje na tisuću kuna

U videu pogledajte koliko dobro muškarci poznaju ženske beauty proizvode. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije