Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
62. rođendan

Danas Barbie slavi svoj dan: Sanja iz Velike Gorice ima impresivnu kolekciju od oko 300 lutaka

Privatna arhiva
09.03.2021.
u 09:30

Ni 62 godine kasnije popularnost Barbie lutke nije ništa manja, a danas, na njezin rođendan, prisjetili smo se intervjua sa Sanjom Gršetić iz Velike Gorice, koja nam je pokazala svoju impresivnu kolekciju od oko 300 Barbika.

“Moja cijela filozofija Barbie lutke bila je da kroz igračku djevojčica može biti sve što želi. Barbie je uvijek predstavljala činjenicu da djevojka ima izbora”, rekla je Ruth Handler, žena zaslužna za stvaranje najpopularnije lutke na svijetu.

Barbie 9. ožujka slavi 62. rođendan. Ruth Handler gledala je svoju kćer Barbaru, kako se igra papirnatim lutkama pretvarajući se da su u pitanju odrasli ljudi. Handler je primijetila da će u takvoj igri djeca češće inscenirati buduće događaje, nego sadašnje ili prošle.
Dok je Ruth bila na odmoru u Europi s obitelji, vidjela je njemačku lutku Bild Lilli (koja nije bila zamišljena kao igračka za djecu) u švicarskoj trgovini, kupila je i donijela kući. Lutka Lilli predstavljala je isti koncept koji je Ruth ranije predložila Mattelovim rukovoditeljima, a sve ostalo je, kako se kaže - povijest.

Mi smo prije dvije godine upoznali ženu koja ima jednu od najvećih kolekcija Barbie lutaka kod nas. Sanja Gršetić je profesorica, a u svojoj kolekciji ima oko 300 lutaka. Tada je ispričala da se dio njenih najvrjednijih lutaka iz kolekcije nalazio na Dječjem odjelu sisačke knjižnice, poput ove na fotografiji ispod, a ona je božica Sunca. Prvu je, kaže nam, dobila na poklon s 10 godina. - Ona je posebna jer može pomicati zglobovima - ispričala nam je tada Sanja, koja u svojoj kolekciji ima "limited edition" Barbie lutke koje nikada nije ni otvorila. 

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Dječjem odjelu knjižnice u Sisku prije dvije godine je ustupila svoje lutke, baš povodom Barbienog 60. rođendana. Među njima se nalazila i impresivna Barbie visoka čak jedan metar, zatim Barbie koja izgleda poput Merlinke, a napravljena je po uzoru na film "The Seven Year Itch".

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: zvonimir ferina

- Mnogi me ne mogu povezati s time da skupljam Barbike - priznala je tada Sanja. Zašto? Pa ona je inače strastvena bajkerica, zatim lovkinja, a onda još i skuplja oružje. Sanja je završila tri fakulteta, a tada je rekla i da je profesorica u velikogoričkoj obrtničkoj školi. 

Foto: zvonimir ferina

No, to nisu jedine zanimljivosti u njenom životu. Jednom prilikom bila je proglašena i ženom s najduljom kosom u Hrvatskoj. Njena kosa bila je duga čak 164 centimetra, pa tako sezala čak do sredine listova. - Nije mi bilo teško održavati tako dugu kosu. Njegovala sam je dva puta mjesečnom domaćom mješavinom žumanjaka i ricinusova ulja, a puštala sam je deset godina - ispričala nam je.  

Foto: zvonimir ferina

S velikom strašću Sanja priča o svojim lutkama, pa se prisjeća kako je nekad bilo teško doći do Barbike. 

- Jednom prilikom bila sam u Njemačkoj s ocem i nagovorila ga da mi kupi Barbie. Bila je predivna. Igrala sam se s njom u busu na povratku do Hrvatske. Nažalost, ostavila sam je u busu... Čak smo nekako pokušali i doći do nje, međutim nije bilo povratka. 

Lutka Barbie prvi put je svijetu predstavljena 9. ožujka 1959. godine na American International Toy eventu u New Yorku. Bila je visoka 27,9 centimetara i obučena za party na bazenu - jednodijelni kupaći kostim crno bijele boje, a upravo ona je prva lutka koja je bila žena, a ne djevojčica ili beba i bio je to sasvim novi koncept igračaka za djecu. 

Osim plave kose i nestvarno dugih nogu koje je imala, jedna zanimljiva činjenica o njezinom izgledu je da sve do 2000. godine nije imala pupak.

Barbie dolazi iz Wisconsina, njezini roditelji su George i Margaret Roberts, a ima sedmero braće i sestara. Skipper je predstavljen 1964., blizanci Todd i Tutti su bili popularni od 1965. do 1971. Stacie je preplavila police trgovina 1990., Kelly 1994., a 2011. ju je zamijenila Chelsea. Najmlađa sestra Krissy počela se prodavati 1998. godine. Tu su još rođakinje Francie i Jazzie koje dolaze iz Engleske. 

Njezina zaštitna boja je roza, a prva karijera koju je imala je ona modela. Kasnije se počela prodavati s raznim zanimanjima, čak njih 200, a samo neka su: stjuardesa, balerina, tenisačica, urednica, astronautica, kirurginja, gimnastičarka, glumica, instruktorica aerobika, reporterka, rock zvijezda, reperica, kuharica, policajka... 

Nakon mnogo optužbi da šalju krivu poruku o idealima ženske ljepote, Mattel je počeo kreirate lutke raznih visina, s oblinama, u invalidskim kolicima i s kožnim bolestima poput vitiliga. 

Mattel izradio lutke Barbie po uzoru na Ameliju Earhart i Fridu Kahlo:

1/13

U Trogiru nova gurmanska poslastica - biftek omotan zlatom:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije