Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRODOŠLI U SVIJET MARINADA

Daje roštiljanom mesu poseban 'šmek': Sastojci za marinadu iz snova!

Roštilj
Foto: Thinkstock
1/4
26.04.2017.
u 11:55

Neki će reći kako je tajna u kvaliteti mesa, drugi se kunu o jačini vatre, ugljenu, začinima. Istina je samo jedna - dobra marinada svako će meso učiniti božanskim jelom, pa slijedi pitanje: Što je savršeno za marinadu koja će zadovoljiti baš svatko nepce?

Što je potrebno za meso iz snova? Neki će reći kako je tajna u kvaliteti mesa, drugi se kunu o jačini vatre, ugljenu, začinima. Istina je samo jedna - dobra marinada svako će meso učiniti božanskim jelom, pa slijedi pitanje: Što je savršeno za marinadu koja će zadovoljiti baš svatko nepce?

Što su marinade?

Marinade su mješavina vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da djelomično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu do otprilike tri sata prije nego će ići na roštilj, možemo ga držati i duže, do dva dana, ali u tom slučaju izbjegavajte dodati u marinadu veću količinu soli jer sol ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo rezultirati suhim, ‘drvenastim’ mesom.

Najprije, nekoliko savjeta!

1. Koristite li češnjak i luk, češnjak protisnite, a luk osolite i ostavite da odstoji

2. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše.

3. Možete koristiti i začine u prahu, jer je izuzetno bitno da vam na mesu ne ostanu komadi luka i češnjaka.

4. Izbjegavajte marinade koje sadrže šećer! Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizirati i na kraju zagorjeti, a vi ćete umjesto hrskave dobiti pougljenu koricu.

 

Foto: pixabay

1. Osnovna marinada

100 ml suncokretova ulja

100 ml jabučnog octa

½ čajna žličice soli

svježe krupno mljeveni papar

3-4 češnja protisnutog češnjaka

Protisnuti češnjak stavite u mužar, dodajte sol i papar, pa uz žlicu ulja i octa dobro izmiješajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i octa, pa time dobro natrljajte meso sa svih strana.

Ova marindada pogodna je za sve vrste mesa, pa i za ribu.

2. Mediteranske marinade sa začinskim biljem

Sastojci (za 6 verzija marinade):

suncokretovo ulje, začinsko bilje, limun i ljuta papričica

suncokretovo ulje i peršin

suncokretovo ulje i začinsko bilje

suncokret. ulje, začinsko bilje i limun

maslinovo ulje i začinsko bilje

maslinovo ulje, začinsko bilje i limun

Ako osnovnoj marinadi dodate začinsko bilje po ukusu (peršin, bosiljak, timijan, origano), po želji ljute papričice, suncokretovo ulje zamijenite maslinovim, umjesto jabučnog dodate vinski ocat, aceto balsamico ili sok i koru limuna, bijelo ili crno vino, dobili ste 5-6 novih mediteranskih kombinacija i okusa.

Slaže se s većinom vrsti mesa!

Foto: pixabay

3. Kontinentalne marinade

Sastojci: korijander, senf, crveni papar

vino i luk

Osnovna marinada kojoj ste pridružili dobro usitnjen luk, tucanu ljutu papriku, chilli papriku ili kajenski papar, ocat zamijenili bijelim vinom, dodali usitnjenog peršina, lovora ili ružmarina.

Odgovarat će svinjetini, junetini, piletini.

4. Marinada s jogurtom

Sastojci: 200 ml jogurta

2 žlice suncokretova ulja

korica i sok jedne naranče

manji luk i 2 češnja češnjaka

korijander i ½ žličice cimeta

žličica svježe naribanog đumbira

½ žličice soli, mljeveni papar

Volite li istočnjačke okuse ovo je marinada po vašem ukusu. U mužaru usitnite suhe sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomiješajte s jogurtom i sokom i koricom naranče.

5. Azijska marinada

Sastojci: 200 ml suncokretova ulja

2 žlice soja sosa

žlica smeđeg šećera

2 češnja protisnutog češnjaka

naribani đumbir

50 ml višnjevače ili cherryja

Koristite na manjim komadima mesa i mesu koje se kraće termički obrađuje, jer marinada sadrži šećer, poput svinjetine i piletine.

Foto: pixabay

 

Teksaška marinada

Sastojci: 200 ml pasirane rajčice

3 žlice suncokretova ulja

chilli ili neka ljuta papričica

2-3 češnja protisnutog češnjaka

Worcester, Tabasco ili chili umak

Ne zaboravite, sirovu marinadu, nakon što ste izvadili meso, ne smijete koristiti na drugim jelima, a da je prije toga ne skuhate, jer bi u sebi mogla sadržavati mikrobe koji su u nju prešli sa sirovog mesa koje je u njoj ležalo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije