Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskošno i zdravo

Da je ovo najbolji quiche koji ste jeli, shvatit ćete čim stavite prvi zalogaj u usta – spremite recept na sigurno!

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
24.09.2022.
u 07:00

Oko pripreme quicha treba se malo više potruditi, ali svaka minuta uložena u pripremu višestruko se isplati. Kombinacija prhkog tijesta s finim punjenjima nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa nije čudo da ima obožavatelje u svakom kutku zemaljske kugle. Kad odlučite upotrijebiti ovaj recept, postat će vam jasno čemu tako bombastičan naslov!

Ovo nas je jelo uvjerilo u to da raštika i losos čine savršen spoj, a recept smo posudili s bloga Mama, ja sam gladan – mjesta na kojem autorica Nasja Duplančić, kroz fantastične tradicionalne recepte s modernim twistom, praktički njeguje kult raštike. Na opće veselje mnogih obožavatelja!

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Quiche s raštikom i lososom

Za tijesto:

350 g glatkog brašna (ili pirovo bijelo)

180 g maslaca

2 prstohvata soli

3 žlice hladne vode

2-3 žlice mlijeka

Za nadjev:

500 g svježeg lososa bez kože

200 g listova raštike

300 g vrhnja

3 jaja

4 režnja češnjaka

sol

maslinovo ulje

limunov sok

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Prvo napravite prhko tijesto. U zdjelu stavite brašno i sol pa promiješajte. Dodajte na listiće narezani hladan maslac i sve prstima mrvite da dobijete mrvičastu masu. Dodajte hladnu vodu miješajući i još hladnog mlijeka, žlicu po žlicu, dok ne dobijete glatko, čvrsto tijesto. Formirajte kuglu, zamotajte je u prianjajuću foliju i stavite kratko u hladnjak dok ne pripremite punjenje. Lososu uklonite kožu, pincetom izvadite kosti, malo posolite pa ga stavite peći na malo maslinova ulja 2-3 minute sa svake strane. Izvadite na tanjur i pokapajte sokom od 1/2 limuna. Listove raštike (uklonite tvrde dijelove peteljke) operite i stavite na tri minute u slanu kipuću vodu da se kuha. Procijedite i prelijte hladnom vodom. Listove dobro ocijedite i narežite nožem na komadiće. Stavite u zdjelicu. Dodajte zgnječeni češnjak, žlicu maslinova ulja i malo soli pa promiješajte. U drugu zdjelu stavite tri jaja. Pjenasto ih umutite vilicom pa posolite i dodajte vrhnje. Dobro promiješajte. U smjesu od jaja i vrhnja dodajte raštiku pa sve promiješajte. Vrijeme je da izvadite tijesto iz hladnjaka. Pobrašnite podlogu na kojoj ćete ga razvaljati. Ako je tijesto tvrdo za valjanje, pričekajte koju minutu. Razvaljajte ga u krug pa ga uz pomoć valjka prebacite u kalup za quiche promjera 28 cm. Tijesto dobro utisnite, dno probodite vilicom da se ne napuše tijekom pečenja. Višak tijesta uklonite i ostavite za ukrašavanje. Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 5 do 10 minuta, tek toliko da se lagano sasuši kako ne bi bilo gnjecavo kad stavite punjenje. Izvadite ga iz pećnice. Na dno stavljajte pola količine lososa trgajući ga na komadiće. Prelijte smjesom jaja i raštike pa na vrh složite ostatak lososa. Po želji, od ostatka tijesta izrežite trakice i poslažite ih po vrhu. Premažite kistom tijesto tekućinom iz smjese. Pecite oko 30 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije