Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita potrošača

Čuvajte se robe u blagdanskim pakiranjima i na akciji

Blagdanska kupovina
Foto: Ilustracija/ Dusko Marusic/PIXSELL
15.12.2014.
u 11:21

Stručnjaci savjetuju - za blagdansku kupovinu napravite tri popisa i obratite pozornost na kvalitetu robe koju kupujete

Približavanjem blagdana rastu i blagdanske gužve, kupuje se hrana, nova odjeća, darovi... Sve to udar je na ionako već osjetljivi kućni budžet, a kako bi blagdansku kupovinu obavili što manje stresno iz udruge 'Potrošački forum' donose nekoliko savjeta i upozorenja na česte zamke trgovaca.

Najvažnije je, kažu, blagdansku kupnju rasporediti na više dana i izvora financiranja. - Valja napraviti tri popisa - jedan za hranu, kolače i napitke, drugi za dekoracije, a treći za darove. Sve kako bi se izbjegla stihijska kupnja svega što se učini “zgodnim” ili padne pod ruku, kao i da bi se teret blagdanske kupnje mogao rasporediti na više dana, ali i financirao iz više prihoda - rekla je Dunja Mak iz Potrošačkog foruma za Glas Slavonije. Savjetuje se da oni koji božićnicu dobiju u bonovima za kupovinu u trgovačkim centrima to iskoriste za jednu kupnju, onu za namirnice. Gotovinom od plaće mogu se kupiti dekoracije, a darovi se mogu uzeti na rate na karticu.

Osim na potrošnju pripaziti treba i na kvalitetu robe. - Najveću pozornost treba obratiti na namirnice i slatkiše, i to kada su u pitanju proizvodi koji su u blagdanskim pakiranjima. Naime, riječ je o kvarljivoj robi, koja se s jedne strane mora čuvati u propisanim uvjetima, a s druge strane može se prodavati samo jednom godišnje - ističe Mak i dodaje kako je vrlo vjerojatno da je trgovcima ostala veća količina, primjerice, čokoladnih Djedova Božićnjaka od prošle godine, a takve proizvode mogu prodavati samo u ovo doba godine. Stoga iz Potrošačkog foruma savjetuju da se na blagdanskim pakiranjima provjerava rok valjanosti.

Poseban oprez nužan je i kod svjetlećih dekoracija koje, u slučaju da su neispravne, mogu dovesti do kratkog spoja. Takve dekoracije potrebno je isprobati prije kupnje te ne nužno davati prednost najjeftinijim proizvodima.

>> Evo koliko su Hrvati spremni 'iskeširati' na poklone za ovaj Božić

>> Svatko zaslužuje priliku da napravi kolač za Božić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije