Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Čudesni 'bijeli' ocat: Evo što sve možete napraviti s njime u kućanstvu

shutterstock
21.07.2020.
u 14:00

Uz to što je prirodan i ne sadrži kemikalije, ocat je odličan za savršeno čistu odjeću.

Jedan od najboljih prirodnih proizvoda za čišćenje je bijeli ocat. Iako mnogi ne vole njegov miris, to je nevjerojatan proizvod i neophodan je za svaku kuhinju i domaćinstvo. Sastoji se od octene kiseline (5-10%) i vode (90-95%), a bijeli ocat ima vrlo čist i snažan okus. Odličan je za ljepotu tijela, ali i za čistoću kućanstva. Uz to je prirodan pa ne sadrži kemikalije, a evo za što ga sve možete iskoristiti. prenosi Healthy Life Boxx.

Uklanja neugodne mirise

Bijeli ocat pomaže uništiti bakterije koje se uvlače u tkaninu i uzrokuju neugodan miris. Za ručnike samo dodajte dvije šalice bijelog octa u perilicu u ciklus pranja. Za odjeću je dovoljno samo pola do jedne šalice octa tijekom ciklusa ispiranja. Ako se radi o mirisima kojih se teško riješiti, odjeću stavite u posudu s octom i hladnom vodom te ostavite ih dvadeset minuta prije nego što ih dodate u rublje.

Uklanja mrlje

Ako se želite riješiti mrlja na odjeći, pošpricajte problematično područje octom i ostavite ga da djeluje 10 do 15 minuta. Ako se radi o tvrdokornijoj mrlji, pomiješajte sodu bikarbonu s octom i nanesite na mrlju. Ostavite da odstoji pa isperite i stavite u perilicu rublja.

Omekšivač rublja

Ocat se lako razgrađuje deterdžentom. Zbog toga ga možete koristiti kao omekšivač tkanine za odjeću i ručnike dodavanjem pola čaše octa u odjeljak gdje stavljate omekšivač, neposredno prije ciklusa ispiranja. 

Čuva boju odjeći

Nakon nekoliko pranja, tamnija odjeća izbjeljuje zbog ostatka deterdženta koji se nakuplja na tkaninu. Kako biste ti riješili, dodajte pola šalice octa u ciklus ispiranja. 

Vraća bijelu boju odjeći

Dodajte jednu šalicu octa u ciklus pranja kako biste zaustavili curenje boje po bijeloj odjeći. Ako neke od vaših bijelih komada odjeće izgleda isfucano, dodajte jednu šalicu octa u ciklus pranja kako biste vratili sjaj svojoj bijeloj odjeći.

Pogledajte kako lako izračunati koji SPF faktor vam odgovara:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije