Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

CT može uzrokovati rak kod svakog 80. pacijenta

PET CT uređaj
Mišo Lišanin/Pixsell
15.12.2009.
u 13:16

Iako se oduvijek znalo da je zračenje CT-a štetno, vjerovalo se da je štetnost daleko manja nego što je sad otkriveno.

Kompjuterizirana tomografija, pretraga poznatija kao CT, izlaže pacijente prilično velikom riziku od raka, tvrde znanstvenici. Iako se već spominjala opasnost od raka u ovom kontekstu, čini se da je opasnost daleko veća nego što se mislilo.

Zračenje tijekom ove pretrage, koja je sve popularnija među pacijentima i liječnicima, može potaknuti razvoj raka kod čak jednog od 80 pacijenata. Dosad se, pak, smatralo da je taj broj daleko manji, odnosno da CT može utjecati na razvoj bolesti kod svakog tisućitog pacijenta, a da su žene u nešto većoj opasnosti jer su osjetljivije na učinke zračenja.

Znanstvenici su sada zaključili da razina radijacije za snimanja CT-om varira s obzirom na to na kojem se dijelu tijela vrši pretraga. U nekim slučajevima, smatraju znanstvenici, jedno snimanje CT-om može proizvesti jednaku količinu zračenja kao 442 rendgena pluća ili 74 mamografije.

Za razliku od magnetske rezonancijee koja rabi magnetska polja i radiovalove i nema štetnih učinaka, CT proizvodi ionizirano zračenje pa tako svaka doza malo povećava rizik od raka u nekom trenutku u životu.

No, doza radijacije ovisi o dijelu tijela koji se pregledava te spolu i dobi pacijenta.

Sve u svemu, znanstvenici ne preporučuju nepotrebne preglede CT-om cijelog tijela kod zdravih pacijenata, jer je rizik daleko veći od mogućih pozitivnih posljedica. Osim toga, ne preporučuje se snimanje CT-om kod bolesti kralježnice i osteoporoze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije