Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno za ljeto

Crno vino, smola, trajni marker... Znanstvenici s Ruđera otkrivaju kako ukloniti tvrdokorne mrlje

youtube
03.06.2020.
u 13:00

Kod čišćenja važno je znati sastav stvari koje želite očistiti, a onda možete pronaći učinkovito sredstvo za njihovo uklanjanje.

Bliži se ljeto i odlazak na more i plažu, ako epidemiološka situacija to dopusti. Iako se većina ljudi voli ‘pržiti’ na suncu kako bi bili preplanuli, neki se vole smjestiti u hlad borova. Osobe koje provode vrijeme ispod borova često se nađu prekriveni mrljama od smole te znaju koliko se one teško čiste. S Instituta Ruđer Bošković otkrivaju kako ukloniti tvrdokorne mrlje.

Prvo što trebate napraviti je znati koji proces stoji iza samog čišćenja, je li to otapanje ili neke kemijske reakcije.

Kod crnog vina, važno je znati što crnom vinu daje tu njegovu posebnu boju, kako biste ga znali očistiti. Odgovor je zapravo crveni pigment i antocijanini, a oni su jako dobro topljivi u alkoholu. Vino ima oko 12 posto alkohola, što znači da vam za čišćenje treba piće s većim postotkom. Sve što trebate je natopiti kuhinjsku krpu tim alkoholom i lagano tapkati po mrlji.

Za čišćenje markera, nisu učinkoviti ni voda ni alkohol, već jedan proizvod iz naših kozmetičkih torbica, a to je odstranjivač laka za nokte. Tajna je u acetonu, koji se u odstranjivaču laka nalazi u sasvim malim koncentracijama, ali sasvim dovoljnim da digne marker.

Kod čišćenje smole, važno je prvo znati od čega se ona sastoji. Smola je organska smjesa koju proizvodi zimzeleno bilje. U njoj se nalaze razne organske tvari. Možete je ukloniti pomoću leda ili starog trika s novinama i peglom, ali ako to ne pomogne, pomoći će vam razni organski sastojci. Ako se radi o kupaćem kostimu, pomoći će vam maslac, baby ulje ili benzin. Ako se radi o nekom prirodnom materijalu, pomoći će vam aceton ili alkohol.

Pogledajte cijeli video u kojem znanstvenici objašnjavaju cijeli proces čišćenja mrlja:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije