Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRIJEMSKA DELICIJA

Crni sendvič - nova gastro delicija Vukovarsko - srijemske županije

20.09.2019.
u 15:45

Marija Budmir: "Svi volimo kobasicu, šunku, kulen, ali smo nekako zanemarili slaninu kojoj sada dajemo pozornost."

Uz već dugo vremena poznate razne gastronomske specijalitete Vukovarsko – srijemska županija dobila je još jedan gastro specijalitet. Riječ je o „crnom sendviču“ u kojemu je glavni sastojak slanina hrvatske autohtone pasmine crne slavonske svinje. Inače, riječ je o pasmini čije meso stručnjaci smatraju zdravijim od ostalih pasmina.

-Svi volimo kobasicu, šunku, kulen, ali smo nekako zanemarili slaninu kojoj sada dajemo pozornost. Naime, neka istraživanja su pokazala kako slanina od crne slavonske svinje ima puno bolji kolesterol te smo se odlučili na priču o crnom sendviču čiji je glavni sastojak upravo slanina crne slavonske svinje uz dodatak pečenog jajeta, sira i salata koji se slažu unutar crnog peciva, rekla je županijska pročelnica za turizam i kulturu Marija Budimir.

Dodala je i kako je sve više stočara na istoku Hrvatske koji se odlučuju za uzgoj crne slavonske svinje. Prema njenim riječima želja županijskih vlasti je da nitko tko dođe u Vukovarsko-srijemsku županiju ne ode iz nje, a da nije probao crni sendvič.

Među prvima koji su probali crni sendvič bili su vukovarsko-srijemski i dubrovačko-neretvanski župani Božo Galić i Nikola Dobroslavić, koji se nalazi u posjetu najistočnijoj hrvatskoj županiji. Oni su rekli kako se puno radi na povezivanju dvije županije.

-Radimo i na promociji naših proizvoda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji među kojima je i meso crne slavonske svinje. Riječ je o vrlo kvalitetnom mesu i zdravoj hrani koju su rado konzumirali naši stari, a sada ju ponovno otkrivamo i nudimo tržištu, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić govoreći poslije promocije crnog sendviča koja je organizirana u sklopu 54. Vinkovačkih jeseni.

Zadovoljan s okusom crnog sendviča je i župan Dobroslavić koji je rekao kako s nestrpljenjem čeka da se dovrši koridor Vc kroz BiH koji bi dvije županije povezao najkraćom cestovnom vezom.

-Dubrovčanima je poznata šunka od crne slavonske svinje, koja je vrlo kvalitetna te bi rado sada probali i crni sendvič, rekao je Dobroslavić.

Županijske vlasti odlučile su krenuti i s promocijom crnog sendviča pa tako kreću i s marketinškom kampanjom i s logom koji je izradio poznati hrvatski strip autor Dubravko Mataković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije