Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Comfort food bar 'Otto&Frank'

Comfort food bar Otto&Frank: 'Svi obožavaju zagrebački doručak, a u obroku traže po pet, šest hrskavih poširanih jaja'

01.09.2020.
u 09:20

Imamo goste koji se svaki put kad dođu u Zagreb vrate k nama, gotovo u isto vrijeme. Čak i po isto jelo. Rekao bih da to znači da smo na dobrom putu. Jela koja nudimo zapravo su proizvod brainstorminga koji često rezultira i šašavim porukama usred noći ili jednostavno opažanjem neke dobre namirnice koju smo ugledali na Dolcu, govori chef Zoran Pongrašić

Dugo već slušamo: “Svi vole ‘Otto & Frank’”. U četiri godine comfort food bar u Tkalčićevoj ulici stekao je ozbiljan broj poklonika i redovitih uživatelja tamošnje hrane i pića, koji su stvorili pozitivan imidž utemeljen na visokim ocjenama (na aplikacijama poput TripAdvisora i sl.). I ima za to nekoliko prilično čvrstih razloga.

– Mislila sam da je ugostiteljstvo bitno lakši posao. Postaviš stvari po svojoj ideji, inzistiraš na tome i nakon nekog vremena stvar hoda, možeš sjesti sa strane. Ništa od toga! Ugostiteljstvo od tebe traži sve. Ili sa svojim mjestom živiš ili ništa od toga – kaže nam Ana Galić, suvlasnica “Otta & Franka”, koja je prije svog novog iskustva 15 godina radila kao art direktorica u jednoj od najvećih marketinških agencija u Hrvatskoj. Ugodan ambijent u kojemu se vidi nešto od Anina talenta još je jedna stvar zbog koje se dolazi u “Otto & Frank”. I tamo znaju da restoran, odnosno bar/bistro, kako se više vole zvati, mora dati ugođaj, pružiti gostu pamtljiv događaj. Sasvim je sigurno da u tome uspijevaju. Jer, svaki od više desetaka barova i restorana u Tkalčićevoj ulici dobiva istu šansu, koju svojim ambijentom daje najpopularnija zagrebačka turistička ulica. No ne postiže svaki veću popularnost, mnogi čak i ne uspiju.

– Imamo goste koji se svaki put kad dođu u Zagreb vrate k nama, gotovo u isto vrijeme. Čak i po isto jelo. Rekao bih da to znači da smo na dobrom putu – govori nam Zoran Pongrašić, chef “Otta & Franka”.

– Jela koja nudimo zapravo su proizvod brainstorminga koji često rezultira i šašavim porukama usred noći ili jednostavno opažanjem neke dobre namirnice koju smo ugledali na Dolcu. Sve stvaramo zajedno, Zoran je kuhar, Saša je sommelier, a ja sam samo amater koji voli jesti – kaže Ana. Kada se kaže “comfort food”, to znači da hrana uistinu mora postati utjeha. Ukupni ugođaj koji restoran nudi mora biti dopunjen i adekvatnom hranom. U “Ottu & Franku” najčešće je riječ o nekoj fuziji ili interpretaciji lokalnog jela. A jela koja izlaze iz kuhinje u Tkalčićevoj puna su okusa, često i nešto začinjenija, no uvijek karakterna. Primjerice, vrlo ćete teško po zagrebačkim restoranima pronaći dobar gazpacho. Naizgled jednostavna andaluzijska hladna juha od povrća za našim je stolom izazvala poprilično oduševljenje, dovoljno je kisela, toliko da ne remeti osnovni zadatak, da osvježi tijekom ovih vrućih dana.

Foto: Luka Stanzl/PIXELL

Ime po kućnim ljubimcima

Picanha Tagliata, sirloin steak mariniran u soji, limeti i đumbiru na salati od rikole i cherry rajčicama s tikvicama, koromačem i grilanim mladim lukom ponudit će drukčiji okus od očekivanoga kada je riječ o ovom komadu mesa. Ovo jelo prije svega osvježava dobro začinjenom salatom, ali i slanijim srednje pečenim mesom i to sve doista djeluje, plata vas ovog jela ne ostavlja gladnim, no ne radi se ni o nečemu previše zahtjevnom. – U Zagrebu se danas mogu posluživati ovakva jela, odrezak pripremljen na ovakav način, jer ljudi danas više putuju pa im takvi okusi pridruženi mesu nisu nepoznati. Bez problema prolazi začinjenije, drukčije, polako se nova paleta okusa probija kroz ono već standardno i uobičajeno kada je o mesu riječ – kaže chef restorana koji je ime zapravo dobio po dvoje kućnih ljubimaca, Anina maine coon mačka Franka i francuskog buldoga Otta Aleksandra Noršića, koji je s Anom osnovao “Otto & Frank”.

Foto: Luka Stanzl/PIXELL

Sjajna vina i piva

Riječ je o jednom od najboljih domaćih sommeliera koji potpisuje koncept i vinsku kartu “Otta & Franka”, a mnogi će ga se sjetiti po gotovo kultnoj “Točkici”, kasnije i po “Kavi Tavi”. – Ovo što je sada ispred vas su šnenokle s pečenim šljivama i tostiranim bademom, custardom s tostiranom sjemenkom koromača, marcipanom i koricom naranče. Tako mi vidimo ovo tradicionalno jelo, iako smo u početku imali smrknuta lica nekih zagrebačkih baka koje su nas uvjeravale kako to sigurno nisu šnenokle – uz smijeh će Pongrašić. Doista, u posudi ili tanjuru, već kako se posluže, dobit ćete jelo koje nedvojbeno dijeli niz okusa sa šnenoklama uz još niz drugih, ali u bitno čvršćoj smjesi, ugođaja gotovo suprotnog pomodnom rekonstruiranju. Odlično, pogotovo ako nakon šnenokli objed zaokružite tamnim čokoladnim deliceom, odnosno interpretacijom semifreda – u kojem Inovativna jela često su plod razgovora osoblja i vlasnika restorana su šumsko voće, dehidrirana malina i tostirani badem.

Foto: Luka Stanzl/PIXELL

No mnogi će se u “Otto & Frank” vratiti zbog još jedne posebnosti. – Osmislili smo zagrebački doručak, hommage zagrebačkom uskrsnom doručku. Kada smo prvi put na tanjur stavili naša pohana poširana jaja i pokraj njih domaći zagrebački sir, vrhnje, hren, pečenu šunku, špinat, rotkvicu i mladi luk s malo tosta, nismo znali da će to biti naš najvažniji “Signature Dish”. Zagrebački doručak služimo cijeli dan. Obožavaju ga svi. Hrskavo poširano jaje postalo je hit do te mjere da nas traže od pet do šest jaja u obroku, koliko stane – kaže Zoran Pongrašić. S time se teško ne složiti, zagrebački doručak točno je ono jelo koje je nedostajalo metropoli, koja je sve do pandemije koronavirusa bilježila velik broj turističkih posjeta, a u ponudi imala vrlo rijetka jela koja bi nazvala autentičnima. U ponudu jela uklapa se vinska karta s dobrim hrvatskim vinima poput Bolfana ili Kabole, koju upotpunjuju piva domaćih craft pivovara poput Zmajske ili Gardena. – Piva odavno obožavam, sa Zmajskom surađujemo otpočetka, a njihov se pils i pale ale odlično slažu s našim jelima. Gardenov favorit Milk Shake IPA popularan je među gostima, no držimo i odličan gin Old Pilot’s, dok je kava također craft – dolazi iz Lively Roastersa – govori nam Ana Galić dok sjedimo na terasi ugodno uređenog lokala koji nudi puno više od ugođaja u kojem ćete poželjeti tek usputno popiti čašu vina, što su njihovi poklonici u ove četiri godine i nagradili.

Korisnik TikToka otkrio kako napraviti popularan Big Mac umak:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije