Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promijenite fokus

Čitajte: Osjećaje otkriva govor tijela, a ne govor lica...

'isolated man on white background, focus point on hand, negative concept'
''
03.12.2012.
u 13:53

Gledanje u oči sugovorniku pristojno je i poželjno, no odgovor na pitanje kako se on osjeća nećete iščitati iz očiju

Promatrajući cijelu figuru sugovornika, ispitanici u novom istraživanju puno su preciznije odgonetavali njihova stanja i osjećaje. Dakle, želite li doznati kako se netko osjeća, pokušajte se usredotočiti na govor njegova tijela umjesto da analizirate kako se "ponaša" njegovo lice.

– Da bismo lakše čitali ljude, u obzir trebamo uzeti širu sliku jer nas koncentriranje samo na lice odvodi na krivi trag – smatra voditelj studije Hillel Aviezer.

Znanstvenici sa sveučilišta u Jeruzalemu okarakterizirali su pokret u trenutku fotografiranja kao važan čimbenik u prepoznavanju tuđih osjećaja i raspoloženja. Ključne za raspoznavanje bile su ruke koje u određenim položajima mogu upućivati na smirenost, uzbuđenje ili bijes. Čak i kad su ispitanicima podvaljene slike s nasmiješenim licima i tijelima kojima je položaj ruku odavao da su tužna i depresivna, oni su pravilno zaključivali. 

Znakovi tijela i lica najčešće se čitaju ovako:

– Stalno dodirivanje glave upućuje na neodlučnost

– Stisnute šake u kombinaciji s krutom vilicom upućuju na ljutnju i bijes

– Okreće li netko vaš dlan pri rukovanju, želi dominirati

– Nasmiješi li se netko iskreno, "odat" će ga bore ispod očiju

– Lupkanje nogom (stopalom) otkriva nervozu i tjeskobu zbog toga što bi se moglo dogoditi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije