Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovo sve objašnjava

Čistite i čistite, a vaš dom je i dalje prljav? Ovo je 7 pogrešaka koje svi radimo...

Čišćenje
Foto: YT/Screenshot
16.08.2016.
u 21:17

Jeste li znali: Daska za sjeckanje ima čak dvjesto puta više fekalnih bakterija od WC školjke!

Svi imamo navike čišćenja, no neke od njih postižu kontraefekt i zapravo čine naš dom prljavijim nego što je bio. Reader's Digest donosi 7 pogrešaka koje gotovo svi radimo, a često ih nismo ni svjesni.

1. Nemate plan čišćenja

Kako bi spriječili ponavljanje nekih procesa, kao što je čišćenje već očišćenih površina, potrebno je napraviti plan samog čišćenja kuće ili stana. Primjerice, ako najprije očistite podove, a zatim kuhinjske elemente ili stolove, riskirate da sve mrvice padnu na pod.

2. Koristite prljave spužve

Velik broj bakterija nalazi se upravo na spužvama i ostalim krpicama za čišćenje, koje rijetko dolaze na red za čišćenje. Ako se dobro ne očiste, sve bakterije završe na vašim rukama, zatim u vašim očima i ustima, te naposljetku uzrokuje bolesti.

3. Ne čistite madrace

Iako su madraci raj za grinje i bakterije, koje su najčešći uzrok alergija, rijetko dolaze na red za čišćenje. Čišćenje se preporučuje jednom mjesečno: vanjski sloj operite u vrućoj vodi, a prije nego što ga vratite, vrućom krpom pobrišite madrac.

4. Zaboravite dezinficirati dasku za sjeckanje

Daska za sjeckanje ima čak dvjesto puta više fekalnih bakterija od WC školjke! Kako bi je dezinficirali, nakon što je operete u perilici za posuđe, prebrišite je za octom i ostavite preko noći. Za potpunu dezinfekciju, poprskajte je alkoholom ili drugim sredstvom za dezinficiranje.

5. Ne koristite najtopliju vodu za pranje odjeće

Jedna belgijska studija pokazala je kako se bakterije s odjeće lako prenose na odjeću bez bakterija, ako je voda u kojoj se zajedno peru prehladna.

6. Ne čistite svoju kantu za smeće

Iako redovito iznosite smeće, vaša kanta za smeće može postati leglo bakterija. Bakterije mogu ostati na dnu, čak i ako koristite vrećice za smeće svaki put iznova.

7. Rijetko čistite perilicu posuđa

Perilica čisti vaše posuđe, no to ne znači kako ona sama ne treba čišćenje. Prljavština se osobito zna zadržati na vratima i kutovima perilice, a mogu se stvoriti i gljivice.

>> Ovu biljku najčešće izbjegavamo u širokom luku, ali ona je zapravo čudesni lijek

Komentara 3

AP
apaurin
13:24 19.08.2016.

Da je meni ova sa slike ,jeo bih iz wc skoljke ako treba .

Avatar cleandreams
cleandreams
19:19 02.12.2019.

POTEMA je jedino dokazano i od njemačkog instituta certificirano riješenje za antibakterijsko dubinsko čišćenje madraca. CLEAN DREAMS (obrt za čišćenje madraca) čisti sve madrace od grinja i svih čestica koje se nalaze u njemu i to u vašem domu, i madrac se može odmah koristiti.

FM
fmihoci1
16:57 17.08.2016.

Vruća voda za madrace - da, u stoljeću sedmom. Danas: PARA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije