Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinske priče

Čime nazdraviti na Uskrs, zna Jelena Bulum, istinska zaljubljenica u vina i dobra poznavateljica domaće vinske scene

01.04.2021.
u 07:00

Kolumnistica magazina Slano & slatko, Jelena Bulum, predlaže vam čak tri vina koja će biti u stanju popratiti ama baš svako jelo, od uskrsnog doručka pa nadalje, a razlog je jednostavan: sva vina imaju finu aromatiku, ugodne kiseline, osvježavajuća su na nepcu i posljednje, a ne manje važno, cjenovno su prilično povoljna.

Raskošnu blagdansku trpezu baš će najbolje upotpuniti vina koja su lagana, pitka i ljupka i koja se mogu piti baš svaki dan. Vodimo vas na put između Vinodola, Vrbnika i seoceta Ipši u centralnoj Istri! 

Foto: Facebook/Instagram

Pavlomir, Ružica rosé, 2020. alk. 12,5%

Sorta: Cabernet sauvignon 100%

Vinogorje: Opatija – Rijeka - Vinodol

Cijena: 36,50 kn

Temperatura serviranja: 8-10 °C

S dolaskom toplijeg vremena rosé nije samo gutljaj osvježenja u čaši nego i modni dodatak. Ovaj modni dodatak razigrat će vam nepce i ostaviti dugačko trajanje voćnih aroma s dominacijom maline koja osvježava sa svakim novim gutljajem. Izvanrednu užitnost vino duguje vrlo dobrom odnosu šećera i kiselina koji se postiže nešto ranijom berbom cabernet sauvignona za rosé, a tu je i specifičnost vinodolskog položaja Pavlomir koji je pod utjecajem gorske klime s jedne i morske klime s druge strane. Ružica, berba 2020., vrlo je živahno i energično vino s mekanim dodirom ružinih  latica na nosu i mineralnosti koja mu daje hrskavost i savršenu ravnotežu u ispijanju. Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije, kaže kako se upravo sprema buteljirati 5000 butelja nove berbe, a očekuje da će, kao i prethodna, dobiti brojne nagrade. Inače, filozofija vinarije je pružiti što veći užitak za prihvatljivu cijenu, a za ovaj rosé vrijedi potegnuti do Vinodola gdje se u vinariji može dobiti za nevjerojatnih 36,50 kn

Gastro preporuke: sirevi blažeg okusa, lagane tjestenine, rižota na bazi plodova mora, svježe salate, svježi sirevi

Foto: Instagram/Facebook

Ipša Malvazija 2017., orange, alk. 13,5%

Sorta: Malvazija istarska 100%

Vinogorje: Centralna Istra, položaj Sveta Jelena (Oprtalj)

Cijena: 120,00 kn

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Topla obiteljska priča iz mjesta Ipši u centralnoj Istri koja je najprije započela s ekološkom proizvodnjom maslinovih ulja da bi se nastavila s vinima, i to prirodnim maceriranim vinima, jer njihova filozofija je jednostavna, tj. samo jednostavno zvuči, a u praksi to i nije baš lako: „Proizvesti što bolja prirodna vina.“ Prvo vino izašlo im je na tržište 2015. godine, a danas u ponudi imaju Malvaziju, Sivi Pinot, Santa Elenu white (pažljiva selekcija grožđa istarske malvazije sa položaja Santa Elena) i Santa Elenu red (kupaža merlota i refoška). Kao i za ulje, tako i za vino dobivaju mnoge pohvale, a ova etiketa je zaslužila hvalospjeve. Ipša Malvazija berba 2017. odiše nestvarnom mirnoćom, skladom i muževnošću. Znate za onu izreku „ulijevati nekome mir“? Ova malvazija u doslovnom smislu riječi ulijeva mir onome tko ju pije, onaj mir koji caruje na 420 m nadmorske visine na kojoj je rasla okupana suncem i prozračivana vjetrom i koji su Ipše tako spretno i tako znalački uspjeli sakupiti u čašu. Arome zrelog voća prisutne su i ovdje baš kao i u mnogim narančastim vinima, ali ono što ju čini posebnom je osjećaj kako se unatoč maceraciji od skoro 20-ak dana do nepca smjelo probijaju one poznate sortne karakteristike prave istarske malvazije.

Gastro preporuke: predjela na bazi povrća, tjestnine na bazi umaka od sira, istarski fuži s tartufima, pečena riba, jela od crvenog mesa

Foto: Instagram/Facebook

Šipun Sansigot 2017., crno vino, alk. 12,3%

Sorta: sansigot 100%

Vinogorje: vinogorje Krk (položaj Hlam)

Cijena: 65,00 hrk

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Diplomiranom inženjeru agronomije Ivici Dobrinčiću iz vinarije Šipun s Krka uistinu treba zahvaliti što je ovu zaboravljenu sortu Hrvatskog primorja vratio u život. Sansego, sušćan, sujćan, tvardo grozje, čarno grozje itd. samo su neki od različitih naziva za sortu vinove loze sansigot koja je u prošlosti činila 50% nasada na otoku Susku, a onda je, krajem 50-ih godina 20. stoljeća, što zbog iseljavanja, što zbog masovnog napuštanja vinograda potpuno izašla iz sortimenta Hrvatske. Danas su se, na sreću, trendovi potpuno promijenili, pa su autohtone sorte ono što vinoljupci najviše traže, a sansigot je među njima osobito cijenjen.

Sansigot vinarije Šipun dolazi iz vinograda na otoku Krku sa položaja na 225 m nadmorske visine u kojem vladaju izuzetno povoljni mikroklimatski čimbenici: cjelodnevna insolacija zbog jugozapadne ekspozicije, optimalne oborine, konstantno strujanje zraka u pravcu mora te lokalitet bogat lokalnom florom. Vino je dozrijevalo 7-8 mjeseci u barrique bačvama što mu je dalo nužno potrebnu strukturu koja lijepo zaokružuje vino kao cjelinu, a pritom ne opterećuje. Naime, radi se o vrlo pitkom vinu, ugodnih mirisa i niskih alkohola koje se vrlo dobro sljubljuje uz široki spektar jela pa ga nerijetko nazivaju savršenim restorantskim vinom. Nenamteljive voćne arome dobro prianjaju na nepce i pripremaju ga za savršen sljedeći zalogaj. Taj sljedeći zalogaj mogu biti, naprimjer, škampi na buzaru, rižoto od plodova mora, plava riba, šurlice s divljači, mlada janjetina ili jednostavno narezani pršut i blago aromatizirani sirevi. Proizvedeno je ukupno 3000 butelja pa se svakako potrudite da i vas dopadne koja.

Komentara 1

DU
Deleted user
08:26 01.04.2021.

ova malvazija je super, a crno, to još nisam probao, zasad. -inače,ja sam si pripremio jedan Štamparov sauvignon, 2019, za Uskršnji doručak uz šunku, jaja, hren. bude se lijepo sljubilo :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije