Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Cijelo ljeto palite klimu u automobilu? Evo zašto ne biste trebali to raditi

Shutterstock
04.08.2020.
u 09:30

Iako vam se automobil stravično ugrije tijekom ljetnih mjeseci, možda biste mogli razmotriti opciju da ne koristite klimu.

Čak i kada je parkiran u hladu, tijekom vrućih ljetnih dana, automobil se jako ugrije. Čim uđete u njega palite klimu, i prije nego ste počeli voziti, ali to možda i nije najbolja odluka.

Ako želite uštedjeti gorivo i novac, možda biste trebali razmotriti ideju da ne palite klimu, već da otvorite prozore, prenosi Reader's Digest.

Pravni stručnjaci odgovaraju na pitanje: Mogu li se kazniti oni koji ne nose maske?

Troši li klima zaista gorivo?
Nekoliko puta raspravljalo se o tome koja je metoda najbolja za rashladiti automobil - klima ili otvoreni prozori. Nema sumnje da obje metode troše dosta goriva, ali pitanje je koja troši više. Otvoreni prozori povećavaju 'povlačenje' automobila tijekom vožnje, dok upaljeni klima uređaj izravno troši gorivo, otkrilo je Društvo automobilskih inženjera u jednom istraživanju koje se bavilo ovim pitanjem.

Nakon nekoliko testiranja, zaključili su da ćete više novca i goriva uštedjeti ako se vozite sa spuštenim prozorima, nego s upaljenim klima uređajem. 

Komentara 2

BI
Biouskoli91
22:38 04.08.2020.

Nije tocno... mozda po gradu se vise potrosi sa klimom, ali ako si na brzoj cesti, manja je potrosnja s klimom nego s otvorenim prozorom. Nadalje, klima rashladi ispod temperature vanjskog zraka, a velika vrucina u vozilu nije dobra za koncentraciji vozaca. A i sama buka pri vecim brzinama je iritantna sa otvorenim prozorom. Ukratko: otvoriti prozore, upaliti klimu. Nakon minute zatvoriti prozore i dalje klima.

DU
Deleted user
11:50 04.08.2020.

Ajme, za koga je ovo napisano, za najveće škrtice? Na 100 km se potroši manje od jedne litre, a to je 9 kuna. Za 9 kuna da se znojim!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije