Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaže istraživanje

Cijeli dan sjedite na poslu? Evo koliko bi se trebali kretati da to nadoknadite

Shuttershock
10.12.2020.
u 07:00

Samo 30 do 40 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno dovoljno je da smanjite zdravstvene rizike povezane sa predugim sjedenjem

Poznato je da tzv. sjedilački način života - s malo ili nimalo fizičke aktivnosti - šteti i mentalnom i fizičkom zdravlju: osim što će neposredno uzrokovati razne bolove, tjelesna je neaktivnost i jedan od vodećih svjetskih čimbenika za većinu kardiovaskularnih bolesti i za dijabetes, dvije bolesti koje uz karcinom na svjetskoj razini odnesu najviše života. 

Zbog svega toga, upozoravaju liječnici, duža razdoblja sjedenja znatno umanjuju prednosti zdravog življenja, čak i za one koji su inače relativno aktivni.

Foto: Shuttershock

No dobra je vijest to što ipak, čini se, postoji način da ublažimo eventualne posljedice od deset sati sjedenja i ljenčarenja. Naime prema analizi objavljenoj u British Journal of Medicine, svega 30 do 40 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti na dan umanjiti će zdravstvene rizike povezane sa dugim sjedenjem. 

Mask in mask – funkcionalne i moderne maske s hrvatskim potpisom

1/9

Foto: Shuttershock

Pokazale su to analize devet studija iz četiri različite zemlje u kojima je sudjelovalo ukupno 44.370 muških i ženskih ispitanika, praćenih kroz razdoblje od četiri do 14 i pol godina. Sve su studije bilježile isto - kako na zdravlje i na smrtnost ispitanika utječu različite vrste tjelesne aktivnosti, a kako vrijeme bez istih - i svaka je pokazala da i relativno kratka aktivnost (spomenutih 30 do 40 minuta) može nadoknaditi sate ljenčarenja.  

Foto: Shuttershock

Još jedno nedavno istraživanje kaže da je 35 minuta vježbanja dnevno - bilo kardio vježbi, kretanja ili istezanja s vježbama joge - pomaže u sprečavanju depresije i sezonskog afektivnog poremećaja, a ovogodišnje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o tjelesnoj aktivnosti i sjedenju preporučuju od 150 do 300 minuta vježbanja umjerenog intenziteta tjedno (što je između 21 i 43 minute dnevno).

A što se tiče vrste aktivnosti, fitnes stručnjaci se slažu da je, dok ste god aktivni, krećete se i znojite, potpuno svejedno kojom ćete se aktivnosti baviti i je li vam draži fitnes, ples ili ćete to vrijeme najradije provesti u energičnom igranju sa djecom u vrtu. Za dane kad je trening ipak nemoguć, preporučuju da svakih 20 do 30 minuta ustanete iz sjedećeg položaja kako biste protegnuli noge: napravite par krugova oko kuhinjskog stola ili brzih čučnjeva u pauzi od posla, savjetuju za Real Simple.

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto.

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto.

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto.

Objavljuje Večernji list u Subota, 5. prosinca 2020.

Komentara 1

MO
montello
18:26 10.12.2020.

bez vježbi ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije