Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaz u Park prirode

Čigoč - selo s više roda nego stanovnika

Boris Scitar/PIXSELL
26.10.2020.
u 14:36

U četrdesetak gnijezda dvije je stotine ovih bijelih ptica, a ljudi je upola manje.

Čigoč – prvo europsko selo roda – neizostavno je mjesto svih koji dođu u Lonjsko polje. Ovo je selo ulaz u Park prirode sa sisačke strane i ponosno nosi naziv Europskog sela roda. I to s razlogom jer je tu više roda nego stanovnika. U 40-ak aktivnih gnijezda zna nekad biti i do 200 ovih ptica, dok je stanovnika dvostruko manje. U širem području Parka prirode gnijezdi se u najboljim godinama čak 400-tinjak parova roda. Dan sela roda Čigoč obilježava se u lipnju.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

U selima koja se nalaze unutar Parka prirode nalazi se i nekoliko etnoloških zbirki, a u Čigoču se, na kućnom broju 34, smjestila najznačajnija od njih – Etnološka zbirka obitelji Sučić.

Osim po bijelim rodama Čigoč je prepoznatljiv i po iznimno očuvanoj tradicijskoj arhitekturi. Posavske kuće gradile su se od drveta iz neposredne okolice – hrasta lužnjaka, a vrhunsko umijeće gradnje prenosilo se s koljena na koljeno, te su kuće građene bez ijednog dijela metala za spajanje.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Takve tradicionalne drvene kuće, od kojih su neke stare i 200 godina, i danas se mogu vidjeti diljem područja Parka prirode Lonjsko polje. Sačuvano ih je oko 600, a najreprezentativnije su u Krapju – koje je 1995. godine proglašeno selom graditeljske baštine i u kojem se nalaze neke od najljepših tradicionalnih posavskih drvenih kuća. Cijelo selo je, zapravo, muzej na otvorenome. Kuće su više od stoljeća odlijevale čestim poplavama Save, jer su bile prilagođene njezinim ćudima. Kuća se slagala od planjki hrasta lužnjaka koji odlično podnosi vlagu. Temelji su im podignuti, donji dio imao je gospodarsku namjenu, a na katu se živjelo. I u Krapju se može pogledati vrijedna etnološka zbirka, ona obitelji Palaić na broju 48, a i u Čigoču i Krapju može se nešto ukusno i pojesti, pa i prenoćiti u tradicijskim kućama starima stoljeće, dva.

Žrnovnica: Započela ovogodišnja akcija pošumljavanja "Boranka"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije