Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskustva poznatog kuhara

Chef Filip Horvat: 'Moj se svijet proširio, otkrio sam dva nova, nevjerojatna pića'

Sandra Simunovic/PIXSELL
12.04.2022.
u 09:30

Shochu Mizunara 2009. i Umenshu Genshu odmah sam uvrstio u ponudu svog restorana Theatrium. Nisam stao na tome da Umenshu Genshu poslužujem samo kao piće. Shvatio sam da bi mogao biti izvrsna zamjena za rum u kultnom desertu “Rhum babe”. Tako sam dobio novost na jelovniku, desert “Umenshu Genshu babe”, koji poslužujem sa sladoledom od slanog lješnjaka i s kremom od vanilije

Prije nekih mjesec dana primao sam uporne pozive jednih od dobavljača pića, kao što dobavljači uobičajeno znaju biti dosta intenzivni. Bila je gužva u kuhinji taj dan, nisam se odmah stigao javiti, ali cijelo me vrijeme kopkalo što toliko važno i hitno imaju reći iz tvrtke Fine stvari. Oni uistinu drže probranu robu, među ostalim, najbolje iz svijeta viskija, rumova i džinova. Kad smo se konačno “uhvatili”, čuo sam u slušalici: “Filho, imamo nekoliko brutalnih novih proizvoda, moraš ih odmah probati!” Baš su zapeli, a ja sam posrnuo i pristao na degustaciju odmah sutradan.

Jedva da sam stigao izaći iz kuhinje, a Hrvoje i Zlatko već su iz vrećica počeli izvlačiti pića, očito je da su i oni bili uzbuđeni. Vidim, čudne, savršeno dizajnirane boce, neobični natpisi...

Na kraju su na stol stavili sedam različitih vrsta sakea, tri shochua i jedan liker od šljive. Made in Japan. Svaki je sake bio zanimljiv, u lepezi od finog pjenušavog, ujedno osvježavajućeg i slatkastog, koji može sjajno ići s raznim desertima, pa sve do kompleksnijih varijanti.

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad:

1/6

No shochu koji je odležavao u mizunara bačvama bio je potpuni pogodak, hit. Svaki poznavatelj viskija zna da ga, kad na boci piše “Mizunara cask”, čeka jako delikatan proizvod s brojnim aromama i kompleksne strukture. Mizunara cask je bačva izrađena od japanskog vodenog hrasta, a shochu je japanski liker koji se najčešće proizvodi od batata, riže ili heljde. Prvi koji smo probali bio je od slatkog krumpira, zanimljiv, ali ne impresivan da obara s nogu. Kao što je bio slučaj sa sljedećim...

Smještena u najuzvodnijem dijelu destilerije Kuma Shochu, destilerija Ohishi koristi najčišću vodu. Ovaj se shochu proizvodi od najbolje riže, uzgojene na njihovu vlastitu polju na području kojim vladaju velike sezonske razlike u temperaturama zraka. Ovaj shochu od riže dugo odležava u mizunara bačvama, koje mu na kraju daju posve unikatne arome koje podsjećaju na sandalovinu, drvo agar. Ovaj shochu ima elegantan okus i guste je teksture. “Mizunara”, također poznata kao japanski hrast, jedinstveno je drvo u Japanu, a shochu odležavajući u ovim rijetkim bačvama dobiva i jedinstven okus s aromom gorke čokolade. Neke su boce bile označene s “3S”, riječ je o premium proizvodu, “SUPER SHOCHU SPIRITS”, što znači da su to piće radili selekcionirani destileri, najbolji majstori u proizvodnji shochua svoje generacije. Oni baštine znanja, tehniku i “filozofiju” proizvodnje shochua od velikana iz generacija prije njih, a svoje vještine nastavljaju razvijati i usavršavati kako bi ih prenijeli sljedećim generacijama. 3S surađuje s destilerijom Ohishi u stvaranju ove jedinstvene edicije Shochu Mizunara 2009.

Kad sam otpio prvi gutljaj tog dosad nepoznatog pića, odmah sam pomislio – viski! Doista neobično i zanimljivo piće. Impresivno, zapravo!

Foto: Filip Horvat

Dečki iz Finih stvari znaju što rade pa su za kraj ostavili najbolji, jednostavno savršen proizvod. Umenshu Genshu je liker, u ustima i u mozgu živahan, okusom ujedno lagano kiselkast i slatkast. Šećer za kraj. Umenshu Genshu je piće koje se dobiva miješanjem japanske žute, to jest šljive ume, a natapa se šećerom ili alkoholom, u pravilu shochuom. Mnogi Japanci imaju običaj i vole proizvoditi taj liker kod kuće.

Više je načina kako se može i treba konzumirati Umenshu Genshu, može i s ledom, ali i sa smeđim šećerom ili, kako samo ime sugerira – nerazrijeđen (bez leda), tek lagano rashlađen u malo široj čaši.

Sve se završilo tako da sam ova dva bezgrešna i rajska pića, Shochu Mizunara 2009. i Umenshu Genshu već sutradan uvrstio u ponudu svog restorana Theatrium.

Naravno da nisam stao na tome da Umenshu Genshu poslužujem samo kao piće. Odmah sam shvatio da bi mogao biti neobična, ali izvrsna zamjena za rum u kultnom desertu “Rhum babe”. Tako sam dobio novinu na jelovniku, desert “Umenshu Genshu babe”, koji poslužujem sa sladoledom od slanog lješnjaka i s kremom od vanilije. Ovaj desert sad ima “biskvitast”, kiselkasto-slankast okus. Više sam nego zadovoljan, moj se svijet proširio, otkrio sam dva nova nevjerojatna pića i dobio desert o kojem prije nisam mogao ni sanjati. 

Zaštitni čep na boci ulja zapravo se ne bi trebao bacati u smeće! Pogledajte za što služi:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije