Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispod prosjeka

Četvrtina 15-godišnjaka ima poteškoće s čitanjem: Zaostaju na razini dvanaestogodišnjaka

shutterstock
27.02.2020.
u 11:38

U današnje vrijeme mladi sve manje čitaju, a njihova sposobnost za čitanje se smanjuje.

Novo istraživanje pokazalo je da je četvrtini petnaestogodišnjaka razina čitanja kao kod dvanaestogodišnjaka pa čak i manja, što im uzrokuje poteškoće u školi, te u daljnjem obrazovanju i razvijanju. Oni će se mučiti s razumijevanjem pitanja postavljenih na engleskom jeziku, a imat će problema i s prirodnim znanostima, koje imaju sve više teksta.

Pogledajte koja su razmišljanja mladih u Hrvatskoj:

Istraživanje je provedeno na 370.000 osoba od petnaest godina, a promatrali su se njihovi rezultati na testu čitanja s razumijevanjem sa standardnom granicom znanja. Pokazalo se da čak 25 posto sudionika ima razinu čitanja manju nego dvanaestogodišnjaci, 20 posto ih ima manju nego jedanaestogodišnjaci, a njih deset posto ima manju nego devetogodišnjaci.

Također su pokazali da postoji razlika između dječaka i djevojčica. 53 posto djevojčica čita na nadprosječnoj razini, u usporedbi s 47 posto dječaka. Pokazalo se da je razumijevanje i razina čitanja važnija za matematiku, nego za predmete poput engleskog ili povijesti, zbog toga što moraju razumijeti određene matematičke izraze koje svojom razinom znanja ne shvaćaju.

Stručnjaci u istraživanju rekli su: "Postoji velika povezanost između sposobnosti čitanja i rezultata na testovima u svim predmetima, ne samo engleskom ili geografiji, nego i u prirodnim znanostima. Zbog velike potrebe čitanja u obrazovnom sustavu, većina petnaestogodišnjaka imat će problema u daljnjem školovanju", prenosi Daily Mail.

Saznajte čega su se Zagrepčani odrekli ove korizme:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije