Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao osnove jela

Četiri namirnice koje biste trebali imati u ostavi ako želite jesti i kuhati mediteransku hranu

Shuttershock
12.03.2021.
u 07:00

Ne trebate izbjegavati smrznutu ribu ako vam svježa nije dostupna, a isto vrijedi i za smrznuto povrće kojem nije sezona, kaže Suzy Karadsheh iz The Mediterranean Disha

Pokretačica portala The Mediterranean Dish i autorica mnogih mediteranskih recepata Suzy Karadsheh kaže da su ljudi uglavnom svjesni koje sve prednosti taj tip prehrane ima, ali kad se odluče po njoj hraniti, ne znaju odakle bi počeli.

- Mislim da je ključno imati dobro opskrbljenu smočnicu jer onda imate glavne sastojke na kojima ćete gradite razna jela - kaže ona, a evo što bismo po njoj trebali imati pri ruci:

1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje je stup mediteranskog načina kuhanja i jedenja pa kod njegovog odabira treba biti izbirljiv, kaže Karadsheh. Ona osobno, dodaje, koristi samo ulja s ručno ubranim i ekološki uzgojenih maslina, koje prođu proces hladnog prešanja.

Foto: Shutterstock

- Obično takvih ulja ni nema u standardnim prehrambenim trgovinama pa ih kupujem na lokalnoj tržnici jer tad znam da je ulje kvalitetno - kaže i objašnjava da takvim maslinovim uljima takozvana točka dimljenja mora biti iznad 204°C stupnja. 

Prolaz od Sopota do Središća bio je kao u hororu. I dugo su ga kumeki delali, ali sad bliješti

1/9

2. Povrće

U mediteranskoj je prehrani povrće jako zastupljeno, posebno mahunarke, kaže Karadsheh i objašnjava da ona u kuhanju koristi puno graha i slanutka, bijeloga graha i leće: što sve može biti i konzervirano.

Foto: Shuttershock

- Uvijek kupujem sve što je aktualno u toj sezoni; to je ključno načelo, kaže Karadsheh, no i smrznuto je povrće kaže dobro ako je kvalitetno.

3. Riba i plodovi mora

Iako se prehrambena piramida mediteranske prehrane u velikoj mjeri oslanja na povrću, u njoj se jede i meso, odnosno riba i druga morska hrana.  

Foto: Shuttershock

- Nema potrebe da izbjegavate smrznutu ribu ako vam svježa nije dostupna, jer je uglavnom bolje kvalitete od uzgojene ribe u trgovinama - rekla je za Mind Body Green. A ako ste u mogućnosti, najbolje je, naravno, spremati i jesti što svježiju ribu. 

4. Začini i začinsko bilje

Trebat ćete vremena da se opskrbite sa začinima i suhim začinskim biljem, ali kad ga jednom nabavite to bilje traje više mjeseci, kaže Karadsheh.

Ona, dodaje, najviše voli začine koji osim što hranu čine ukusnijom imaju i neka ljekovita svojstva, a koristi puno mažurana, lovora, korijandera, origana, kima i kurkume.

Foto: Shuttershock

Kad je riječ o svježem začinskom bilju, kao osnovu preporučuje još i peršin i bosiljak, a predlaže da ih sami kod kuće pokušate posaditi. 

Pogledajte kao se pripremala spektakularna izložba Hrvatska svijetu


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije