Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju i poradite na tome

Često vam je dosadno na poslu? To može prerasti u velike probleme sa zdravljem

Shutterstock
18.08.2021.
u 07:00

Nedostatak radnih zadataka i 'gledanje u prazno' tijekom radnog dana utječe na mozak i psihičko stanje djelatnika jednako loše kao i burn out zbog prekomjernog rada.

Onim danima kada nema puno posla uhvatite često sami sebe da bez veze tipkate po računalu ili mobitelu, otvarate dokumente i mape ili pak društvene mreže, ispijate kave i generalno vam je jako dosadno? Znajte da se to može pretvoriti iz dosade u veliki stres i tjeskobu, ako potraje, i da vam mozak poručuje nešto.

Nedostatak radnih zadataka i 'gledanje u prazno' tijekom radnog dana utječe na mozak i psihičko stanje djelatnika jednako loše kao i burn out zbog prekomjernog rada.

Jedina razlika je što pojedinci kojima je dosadno u konačnici budu znatno manje zadovoljni poslom i radnim mjestom, pa češće i razmišljaju o otkazu. Jedno istraživanje je čak otkrilo da oni koji osjećaju monotoniju na poslu imaju veći rizik od srčanog udara i smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Iako je stres prisutan, stručnjaci smatraju da nije jedini okidač za loše stanje - puno veću ulogu imaju nezdrave navike koje se razvijaju dosadom, poput konzumiranja alkohola i cigareta.

Neke stvari vam izazivaju veliki stres na poslu. Doznajte koje...

1/7

Osim toga, oni koji osjećaju dosadu postaju lošiji u obavljanju radnih zadataka i često izostaju s posla.

Dobra vijest je da se i ova situacija, poput suprotne zvane burn out, može riješiti. Prvo, kako navode stručnjaci, poslodavci mogu dati više zadataka i pružiti tako radnicima osjećaj da su nešto dobro napravili, ispunili dan. 

Ipak, u konačnici su  djelatnici ti koji mogu svoje dane učiniti boljima. Možete početi obavljati zadatke bez puno žurbe kada nema potrebe za istom i više uživati u njima. Kada ste taj korak napravili, dobro razmislite je li vam potrebna velika promjena poput nove tvrtke ili možete nešto popraviti, ovdje gdje jeste, piše Big Think. 

Golub danima bio zaglavljen u oluku zgrade, spasili ga vatrogasci:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije