Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezdrava navika

Često sjedite prekriženih nogu? Onda trebate znati sve negativne posljedice

shutterstock
16.06.2020.
u 07:00

Ako predugo sjedite u ovoj poziciji, mišići i živci vam mogu utrnuti, ali nije to jedina negativna posljedica.

Jeste li ikada obraćali pozornost na to kako sjedite? Većini ljudi, pogotovo ženama, najudobnije je sjediti s jednom nogom prebačenom preko druge. Ako samo pogledate ljude oko sebe, shvatit ćete koliko je taj način sjedenja zapravo čest. On nam je prešao u naviku pa nesvjesno tako sjedimo. No ovaj način sjedenja ima negativne posljedice na naše zdravlje, piše Women’s Health.

Ortoped savjetuje što treba raditi za zdrave zglobove:

Ovako sjedenje prekriženih nogu utječe na naše zdravlje:

Visoki krvni tlak

Dva istraživanja objavljena u časopisima Journal of Clinical Nursing i Journal of Hypertension otkrila su da sjedenje s prekriženim nogama vodi do povećanja krvnog tlaka. U istraživanju su primijetili privremeno povećanje krvnog tlaka kod sudionika nakon što su prekrižili noge, dok sjedenje s prekriženim gležnjevima nije izazvalo promjenu tlaka.

Varikozne vene 

Varikozne vene nastaju kada postoje komplikacije u venama te one teže vode krv do srca. Čak i samo sjedenje pogoršava varikozne vene, a sjedenje s prekriženim nogama otežava protok krvi i povećava mogućnost varikoznih vena. 

Bol u zglobovima i koljenima

Iako je uglavnom ova bol prouzročena medicinskim problemima ili ozljedama, pojedina istraživanja pokazala su kako sjedenje dulje od tri sata s prekriženim nogama pogoršava tu bol.

Loše držanje tijela

Kod sjedenja je vrlo važan način držanja kralježnice i tijela. Ako sjedite ravno, s nogama na podu, to neće imati negativne posljedice na vaše držanje. No stvar je u tome što sjedenje s prekriženim nogama tjera ljude da se pogrbe i loše drže. 

Pogledajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije