Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravo i fino

Često pijete kavu? S ovim savjetima je učinite zdravijom, a neke vrste ipak treba izbjegavati

Shutterstock
29.09.2020.
u 11:30

Kava nije nezdrava, ali to ne znači da možete pretjerivati u konzumaciji iste. Do tri šalice na dan su dovoljna količina.

Sama po sebi kava nije nezdrava. Bogata je antioksidansima, pa tako smanjuje rizik od bolesti srca, raka kože, grla, jetre i debelog crijeva, ali i dijabetesa tipa 2. Uz to, sadrži kofein koji jača moždane aktivnosti i povećava razinu energije. Naravno, ne treba ni pretjerivati, ali niti biti u strahu da vam kvari fitness ciljeve - pogotovo ako se držite ovih uputa i pripremite ju na zdraviji način.

Prvo, izbjegavajte capuccino, kave iz vrećice i slično, jer sadrže puno šećera. Smanjite kalorije tako što ćete skuhati običnu crnu kavu sa zdravim dodacima. 

Jedan od glavnih sastojaka koji se dodaje u kavu je mlijeko, a iako bi najzdravije bilo to potpuno izbaciti, ako baš nikako ne volite okus čiste crne kave koristite bademovo mlijeko.  Za razliku od punomasnog mlijeka, kojim ćete unijeti i do 180 kalorija, s bademovim to nije slučaj - jedna šalica imat će manje od 100 kalorija. U zadnje vrijeme pojavio se i novi trend - stavljanje maslaca ili kokosovog ulja u kavu umjesto mlijeka. Zdrave masnoće pružaju osjećaj sitosti, potiču rad metabolizma, povećavaju energiju i koncentraciju, prenosi Insider.

Koliko Hrvati vole piti kavu, saznajte u videu:

Uz mlijeko, uglavnom se dodaje i šećer, ali štetnost običnog bijelog nije potrebno posebno naglašavati. Nađite mu zamjenu poput stevije - ovaj prirodni zaslađivač ima antibakterijsko, protuupalno, pa čak i antikancerogeno djelovanje. Možete koristiti i med ili javorov sirup.

Obavezno izbjegavajte umjetna vrhnja i šlag - prepuni su šećera i masnoća. Ako volite nešto od toga staviti u kavu, koristite kokosovo mlijeko s aromom vanilije.

Ima i nekih začina koji se mogu dodati u ovaj omiljeni vrući napitak. Jedan od njih je cimet koji pomaže u smanjenju upala u cijelom tijelu, poboljšanju imuniteta i kod mršavljenja. Osim njega možete dodati kurkumu - štiti od raka, jača imunosni sustav, pomaže u izbacivanju toksina iz tijela, a može pomoći i protiv depresije. Stavite pola žličice jer je okus kurkume intenzivan. 

Galerija: Ukusni namazi koji su odlični za početak dana

1/2

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije