Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trikovi za opuštanje

Često imate noćne more? Stručnjaci kažu da ih možemo izbjeći 'prizivanjem' onih lijepih

Shuttershock
13.01.2021.
u 07:00

Kako biste se lakše opustili, dr. Leslie Ellis kaže da je dobro uzeti dodatke vitamina i minerala, a posebno se korisnom pokazala kombinacija magnezija i B vitamina

Baš kao i lijepe stvari koje nam se dogode, i stres koji svakodnevno proživljavamo često se može odraziti i na snovima, a nekima ružni snovi i noćne more jako utječu na kvalitetu sna i odmor. I premda ne možemo direktno svjesno utjecati na to što ćemo sanjati,, stručnjaci kažu kako postoji nekoliko stvari koje možemo napraviti da si osiguramo mirniju noć i ljepše snove.

1. Pravilno upravljanje stresom 

Prema terapeutkinji i stručnjakinji za san dr. Leslie Ellis, ružnih će snova biti manje ako uspijemo smanjiti količinu stresa.

- Meditacija, zapisivanje stvari koje nas muče ili čak razgovor sa psihologom neki su od zdravih načina na koje možemo ublažiti stres i njegove posljedice - kaže dr. Ellis, a onda će nam i snovi biti ljepši.

2. Opuštajući rituali prije spavanja

Ne treba, kaže dr. Ellis, podcijeniti važnost zdrave i opuštajuće rutine prije spavanja jer ona može potaknuti ugodnije snove.

- Idealno bi bilo da na spavanje idete fizički skroz opušteni - rekla je, a u tome nam najviše može pomoći dnevna fizička aktivnost.

To, kaže ona, znači da najmanje sat vremena prije odlaska na spavanje ne gledamo u ekran mobitela ni u TV, već si pripremimo vruću kupku ili meditiramo. Također je, kaže, dobro sat, dva prije spavanja izbjegavati hranu i alkohol, jer brojna istraživanja pokazuju da oboje mogu negativno utjecati na san.

Foto: screenshot/facebook

3. Dodatak magnezija i B vitamina

Kako biste se lakše opustili, dr. Ellis kaže da je dobro uzeti dodatke vitamina i minerala, a posebno se korisnom pokazala kombinacija magnezija i B vitamina koja će opustiti i mišiće napete zbog 'napetih živaca'. 

Pripremite se za pravu zimu idućeg tjedna: Stiže novi snijeg, debeli minusi i jaka bura

1/7

4. Odredite idealnu temperaturu

Ako se često noću budite ili često sanjate ružno, razlog može biti i previsoka temperatura u spavaćoj sobi. Istraživačica spavanja i knjige 'Sleep for Success!' (Spavaj za uspjeh!) dr. Rebecca Robbins kaže kako su eksperimenti pokazali da su ružnim snovima skloniji oni koji spavaju u pretoplim sobama (od 29 C stupnjeva na više).

- Idealna bi bila temperatura od oko 27, 28 C stupnjeva - podsjeća dr. Robbins.

Foto: Shuttershock

5. Neposredno prije spavanja razmišljajte o lijepim stvarima

Dr. Ellis preporučuje da se, dok 'tonete u san', pokušate prisjetiti nekih lijepih uspomena i dragih vam ljudi i događaja. A osim toga, kaže, možete zapisati neke stvari na kojima želite dodatno poraditi, jer pisanje povećava vjerojatnost sanjanja o toj temi. 

- Čak i ako vam se čini da nikako ne možete kontrolirati svoje snove, sigurno je da svi tijekom dana možemo napraviti neke sitnice koje će nam pomoći da se opustimo i ljepše spavamo i sanjamo - rekla je za portal Mind Body Green

Imate osjećaj da vam stalno drhti tlo pod nogama? To se zove fantomski potres

Imate osjećaj da vam stalno drhti tlo pod nogama? To se zove "fantomski potres".

Imate osjećaj da vam stalno drhti tlo pod nogama? To se zove "fantomski potres".

Objavljuje Večernji list u Četvrtak, 7. siječnja 2021.

Komentara 1

MO
montello
18:33 13.01.2021.

piti šta više mlijeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije