Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Infekcije, bakterije...

Često imate gumicu za kosu oko ruke? Liječnici kažu da odmah prestanete to raditi, evo zašto

Shutterstock
15.07.2020.
u 15:34

Koliko često nosite gumicu oko zgloba na ruci? Prestat ćete kad čujete što se sve loše može dogoditi.

Kosa nam pada po licu dok čitamo ili nam postane vruće u šetnji - najbolje rješenje je zavezati u rep ili punđu, a baš zbog takvih situacija često nosimo gumicu oko ruke. Liječnici savjetuju da ju ipak držite u torbi ili džepu jer, ne samo da konstantno vezanje kose uništava istu, već nošenje gumice na zglobu može stvoriti ozbiljne probleme, piše The Healthy.

Audree Kopp iz države Kentucky nosila je tako gumicu za kosu oko ruke kada je primijetila veliku crvenu izraslinu. Liječnici su otkrili da se radi o opasnoj infekciji koja zahtjeva hitnu operaciju, a kao uzrok naveli su upravo gumicu. "Rijetko je dobivanje infekcije preko gumice, ali je moguće", rekao je Faisal Tawwab, liječnik obiteljske medicine. 

Pogledajte kako lako izračunati koji SPF faktor vam odgovara!

Kako do toga dolazi?
Koža je naš najveći štit u borbi protiv bakterija, a bilo kakva otvorena rana ili ogrebotina može uzrokovati bakterije, rekao je stručnjak za radiologiju i krvožilni sustav, Adam Gropper. 

Obična gumica neće učiniti toliko štete, ali one grublje sa šljokicama ili metalnim dijelovima mogu oštetiti kožu. Takva oštećenja plodno su tlo za ulazak bakterija i stvaranje raznih infekcija. 

Uz to, gumice za kosu na sebi već imaju mnoštvo bakterija. "Čak i ako je potpuno nova, gumica će imati bakterije na sebi. Ako je korištena već na kosi, ima ih još više. Nošenjem na zglobu, skupit će najviše bakterija", otkrio je dr. Gropper. Upozorio je i na pranje ruku zajedno s gumicom. "Oprali ste ruke, one će se osušiti, ali gumica baš i neće. Bakterije vole topla i vlažna mjesta što znači da će ih se u ovakvoj situaciji stvoriti bezbroj."

Osim toga, čvrste gumice mogu usporiti cirkulaciju, upozorio je liječnik i savjetovao da se često mijenjaju, ali i skidaju s ruke, pogotovo dok se tuširamo ili čistimo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije