Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMO OTIĆI NA IZLET

Cesta ruža i vina povezala prirodu, vino i umjetnost

Pleternica - Enolog Franjo Markota u obiteljskoj vinariji i u vinogradu na Cesti ruza i vina.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
21.04.2021.
u 21:45

Na “Dane cvatnje graševine i ruža” dolaze nam slikari, pjesnici i kazalištarci, povezujući dvije umjetnosti

Čaroban spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota, isprepleten u priču s vrhunskim doživljajima i užicima – to vas očekuje na Cesti ruža i vina na podneblju Starac u Pleternici.

Njezin je početak u središtu grada, a cijelom dužinom od 3,5 kilometra prolazi kroz zadivljujući vinogradarski krajolik s bogatim čokotima najizvrsnijeg grožđa iz kojeg će poteći najfinije vinske kapljice. Među najsočnijim čokotima vire lijepe ruže raznovrsnih boja. Taj je spoj neprocjenjivo važan vinarima jer su ruže indikator bolesti koje prijete lozi. Cesta vodi do vidikovca Bačva, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Zlatnu dolinu.

Ova cesta je jedinstvena u Europi. Naime, samo još u Francuskoj postoji jedno mjesto gdje su ruže zasađene uz samu cestu. Jedan od najvećih vinograda je onaj vinarije Markota, čiji su vlasnici povezali umjetnost s vinom.

– Svake godine krajem svibnja ili početkom lipnja organiziramo manifestaciju “Dani cvatnje graševine i ruža”. Vrijeme je to kada cvate naša vinska kraljica graševina, ali isto tako i naše ruže koje su posađene na početku i kraju svakog reda u vinogradu. Na taj način povezujemo kraljicu vina graševinu i kraljicu cvijeća ruža. U povodu toga ovamo na vrh brda Starackojim dominira naša bačva dolaze nam slikari, pjesnici i kazalištarci, povezujući tako vinsku umjetnost s umjetnošću općenito – kaže Franjo Markota, enolog i vinogradar u vinariji.

Cestu ruže i vina možete obići pješice, biciklom, autobusom ili Brzim Vinkom – specijaliziranim autobusom te kočijama uz prethodnu najavu. Ovdje možete kušati najfinije sorte vina, okrijepiti se, odmoriti, ručati ili jednostavno uživati u nepreglednim vinorodnim prostranstvima.

 

Pogledajte trenutak kada je NASA-in mini helikopter poletio na Marsu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije