Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJEKOVITA BILJKA

Češnjak pomaže zacijeliti bolesno i oštećeno srce

češnjak
PIXSELL
22.11.2011.
u 16:42

Kemijski spojevi koji se nalaze u češnjaku mogu štititi srce od ozljeda uzrokovanih srčanim udarom

Poznato je da češnjak ima mnoga ljekovita svojstva, no od sad je i sigurno da pospješuje zacjeljenje bolesnog srca.

Iako se dugo vremena smatralo da je češnjak jedna od ključnih namirnica koja bi se trebala naći na jelovniku srčanih bolesnika, tek su prije nekoliko tjedana američki znanstvenici dokazali da su takve pretpostavke uistinu točne, piše NYDailyNews.com.

Zbog sastojka alicina kojim češnjak obiluje i koji u reakciji s crvenim krvnim zrncima proizvodi sumporovodik, opuštaju se krvne žile i time se pospješuje protok krvi, dok dialil trisulfid, inače odgovoran za karakterističan miris biljke, ispušta spojeve koji štite srce od ozljeda.

Znanstvenici s medicinskog sveučilišta iz Emoryja proveli su istraživanje na miševima kojima su zbog začepljenja arterija prijetila srčana oštećenja. U njihovu se krv umjesto sumporovodika u plinovitom stanju, za koji se inače drži da je nestabilan te da se brzo raspršuje u organizmu, ubrizgavao dialil trisulfid za koji je ustanovljeno da je smanjio rizik oštećenja organa za čak 61 posto.

Također je uočeno da je dialil trisulfid usporio razvoj zloćudnih tumora kod miševa, ali još nije dokazano da konzumiranje češnjaka može imati isti efekt u ljudskom tijelu.

 

 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar zagrebbbb
zagrebbbb
18:06 22.11.2011.

utatica je napisao/la: bravo za češnjak, ove sam ga jeseni posadila 10 kg i očekujem 60 kg prinos, nešprican, ne gnojen umjetnim gnojivom, biti će čist ko suza, uzgojen na čistoj majčici zemljici Da sve je to lijepo i krasnoo ,ali niste pazili šta pada sa kišom po biljkama još gore nego sve ono što ste nabrojili

Avatar Pivica
Pivica
18:18 22.11.2011.

Ovdje Slavonija! Što je to kiša?

UT
utatica
17:55 22.11.2011.

bravo za češnjak, ove sam ga jeseni posadila 10 kg i očekujem 60 kg prinos, nešprican, ne gnojen umjetnim gnojivom, biti će čist ko suza, uzgojen na čistoj majčici zemljici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije