Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svijet vlastitih financija

Čemu služe svi ti računi i kartice?

mladi s karticom
Foto: Thinkstock
25.04.2015.
u 13:11

Doznaj kakvi sve računi i kartice postoje i koji čemu služi

Kada razmišljaš o bankama, računima i financijama, vjerojatno ti se sve to čini zamršenim i nerazumljivim. No, zapravo i nije. Važno je samo da razumiješ što znače svi ti računi i kartice i koji čemu služi.

Tekući račun služi za primanje uplata i obavljanje isplata u granicama sredstava na računu. Sredstva na tekući račun pristižu uplatama gotovine, uplatama plaće i slično.

Kada je riječ o računima, možeš otvoriti žiroračun. Na njega će ti tvrtka isplatiti novac ako obaviš neki posao putem studentskog centra ili se zaposliš honorarno preko ljeta.

Ako imaš devize ili nekoga tko ti šalje novac iz inozemstva, najbolje je da otvoriš devizni račun koji služi upravo za primanje deviznih priljeva iz inozemstva.

'Plastic is fantastic'

Kartice su pak instrument bezgotovinskog plaćanja. Te moćne male plastične kartice pružaju svojim vlasnicima brojne mogućnosti. Važno je samo da imaš otvoren račun u banci i tada možeš svojim sredstvima raspolagati kako ti drago.

Kada u banci zatražiš da ti izdaju karticu, dobro je da unaprijed znaš koja kartica čemu služi.

Debitna kartica je ona kojom možeš podizati gotovinu na bankomatu ili možeš plaćati u Hrvatskoj i u svijetu te na internetu i podizati novac na bankomatima. Sve to uz uvjet da na tvom računu postoji potreban iznos, jer se račun tereti odmah. Plaćanje debitnom karticom isto je kao plaćanje gotovinom, samo je novac na računu sigurniji nego po džepovima, a plaćanje karticom jednostavnije.

Prepaid kartica odlična je za kupnju svega što ti padne na pamet, a njome možeš i podizati gotovinu. Trik je u tome da su ti na posebnom računu za to određena novčana sredstva. Novac ti mogu uplatiti roditelji, bake i djedovi, prijatelji kao dar za rođendan, a možeš i sam/-a na njega staviti ušteđeni novac.

Kreditna kartica znači da njome nešto plaćaš uz odgodu, a može biti standardna i revolving kartica (revolving kreditna kartica omogućuje ti plaćanje roba i usluga, isplatu gotovine i podmirivanje troškova u cijelosti ili u obliku proizvoljnih mjesečnih obroka uz obvezno podmirivanje minimalnog iznosa).

Saznaj više na www.zaba.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije