Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dom Peščenica Zagreb

'Čekao sam deset godina i sad živim punim plućima'

Boris Vovk
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
18.05.2016.
u 22:35

Zagrepčanin Boris Vovk (83) bio je na HRT-u tonski tehničar, radio i vikendima i blagdanima i zanemarivao glazbeni talent - do mirovine

Dok nije otišao u mirovinu, 83-godišnji Zagrepčanin Boris Vovk nije imao vremena razvijati svoj pjevački talent. Radio je na HRT-u kao tonski tehničar, i vikendima i blagdanima, pa nije bilo vremena za hobi. Međutim, kad je prije 16 godina otišao u mirovinu i dan mu više nije bio pretrpan radnim obvezama i neujednačenim rasporedom, vrijeme je itekako ispunio. Sudjeluje u brojnim pjevačkim nastupima i natjecanjima te kao gitaristička pratnja u nizu događanja i u zagrebačkom Domu umirovljenika Peščenica u kojem živi sa suprugom već tri godine, ali i u međudomskim manifestacijama i onima u organizaciji Matice umirovljenika čijeg je pjevačkog društva izvršni direktor.

I bilijar u prizemlju

– Mama je pjevala, tata svirao klarinet, pa od malih nogu imam sklonost prema glazbi. Počeo sam lupati po gitari koja je ostala nakon ujaka, i ubrzo je nas nekoliko u školi zaduženo da osmislio program za nastup – prisjeća se kroz smijeh gospodin Vovk. U Domu vodi i glazbene slušaonice i plesne večeri, a ima i mali studio u pokrajnjoj sobici velikog doma na Peščenici gdje snima koncerte i ostala domska događanja. Rado odlazi u grad u kazalište, svake nedjelje na utakmice na obližnje igralište...

Ovaj angažirani i vitalni umirovljenik deset je godina čekao na mjesto u domu, a dobio ga je prije tri godine. Zdravlje ga služi, ali ne bi mijenjao aktivni društveni život koji vodi za osamu četiri zida. On i supruga sobu plaćaju po 2600 kuna, dok jednokrevetna stoji 2900 kuna.

– Ovaj dom je možda najveći u gradu, zato je i prevagnuo moj izbor između njega i Maksimira. Nemaju svi domovi dvoranu za nastup, ni ovako veliko predvorje – s oduševljenjem nas vodi kroz dom i pokazuje fotografije torti od četvornog metra, za mjesečne rođendane koje slave. U prizemlju je čak i bilijarski stol, na svakom katu, istina trošna, ali kuhinja s dnevnim boravkom. Radionica u kojoj vrijedne ruke korisnica izrađuju bajkovite pletene i kukičane predmete, a od stolnjaka i šalova oduševljavaju ljubičasti suncobrani. U dvorištu s klupama i odličnim ljetnim hladom njegovani je ružičnjak koji obrađuje domska hortikulturna skupina.

Korisna predavanja

Na terasi na katu tzv. viseći vrtovi – u povišenim gredicama korisnici u invalidskim kolicima uzgajaju salatu, luk, rajčicu... Vježbaju ruke, za motoriku, napominje ravnateljica Marija Orlić. Za održavanje kognitivnih funkcija, i preventivno i za održanje postojećeg stanja, korisnicima se nudi niz terapija, od glazbene terapije do crtanja, korištenja knjižnice (čitaju im i volonteri s Filozofskog fakulteta), a redovno se održavaju i korisna predavanja o prehrani, zdravlju ili posljednji o sigurnosti koji im je održao policajac. U domu žive 334 korisnika, od kojih je 58 potpuno funkcionalno ovisno, a 167 djelomično.     

>>Red za jednokrevetnu sobu, evo koja je cijena u županijskim domovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije