Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinski bonton

Čašu za vino uvijek morate držati za stalak, a u goste nosite samo svečana vina

čaše vino
Foto: Shutterstock
1/10
20.12.2016.
u 10:00

Vinu mijenjate idealnu temperaturu ako ga držite za tijelo čaše i ono tako gubi svoja svojstva i zbog sličnih razloga vino uvijek uliejva do pola čaše

Da bi užitak u vinu bio potpun važno je u kakvim čašama se poslužuje ali i pri kakvoj temperaturi. Graševina je jedna od najraširenijih sorti u Hrvatskoj pa smo tim tragom istražili koja temperatura posluživanja je idealna za nju i iz kakvih čaša se pije.

U pronalaženju odgovora na ova pitanja pomogao nam je sommelier Kutjeva Dragan Humski.

- Kvalitetnu graševinu je najbolje konzumirati rashlađenu na 8 stupnjeva Celzijusa, a najidealnije je poslužiti ju iz tulipan čaše tipa Chablis, jer će se tada najbolje otvoriti mirisima i okusima - kaže nam Humski.

Foto: Promo

Čaše za vino uvijek treba držati za stalak, jer tako nećemo zagrijati čašu niti ćemo mijenjati tu idealnu temperaturu vina. Kada se vino ulijeva u čašu, neovisno radi li se o bijelom ili crnom vinu, uvijek ga se nalije do pola ili do dvije trećine čaše.

Ovog pravila se treba držati jer ako čašu nalijemo do vrha vino neće razviti svoje arome niti će njegova svojstva doći do izražaja i brže se zagrije jer duže stoji. Vino ne dolijevajte u čašu u kojoj još ima vina, to mu može promijeniti okus i ako pijete vino uz jelo prije nego što otpijete gutljaj obrišite usta salvetom kako na čaši ne bi ostao trag.

Foto: screenshot/facebook

Najpoznatija kombinacija graševine je ona s mineralnom vodom poznata kao gemišt. Koji omjer vina i mineralne je idealan objašnjava nam sommelier Humski.

- Razrjeđivati graševinu s mineralnom preporuča se samo ako su duge veselice i jaka hrana. U takvim prilikama kada se miješa vino i mineralna uživanje se smanjuje ali za takve prilike treba nam samo svježine.

Graševina Kutjevo se najbolje ljubi s mineralnom vodom jer je i sama čistih i bogatih zvonkih minerala, te na mirise vedrih svježih voća bez jake cvjetne note i to se sljubljuje, a također je jačeg okusa na alkohol, tanine i minerale, te i nakon mineralne nije jako razvodnjena. Idealan omjer vina i vode je 2/3 vina i 1/3 vode - kaže Humski.

Foto: PR FOTO

Sadržaj omogućuje Kutjevo d.d.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije