Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta

Čak 80 posto oboljelih od osteoporoze su žene: Radite li sve što možete da ju spriječite?

Shuttershock
13.09.2021.
u 07:00

U ranim fazama osteoporoza se obično može otkriti samo testom gustoće kostiju, kaže dr. Adam Kreitenberg, a kasnijim fazama može uzrokovati i gubitak kilograma, kroničnu bol i pucanje kostiju

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta, a karakterizira je smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, zbog čega kost postaje manje čvrsta i podložna prijelomima. Od osteoporoze boluje oko oko 10 milijuna Amerikanaca, a čak 80 posto njih su žene: pa će jedna od dvije žene starije od 50 godina u nekom trenutku života zadobiti i prijelom kosti zbog osteoporoze.

Iako je osteoporoza je vrlo česta, liječnici napominju kako puno toga možemo napraviti da u mladosti održimo zdrave kosti - od dobro uravnotežene prehrane, do redovitog vježbanja...

- Nedostatak kalcija i D vitamina povećaju rizik od osteoporoze, a to možemo kontrolirati, kao i vježbanje ili navike poput pijenja alkohola i pušenja cigareta (koje tijelo sprječavaju da iskoristi sav kalcij) - objasnio je za Mind Body Green stručnjak za osteoporozu, dr. Adam Kreitenberg.

Jedna od najplaćenijih svjetskih manekenki pokazala novog dečka: 'Najbolje vrijeme u mom životu'

1/9

Ipak, kaže on, neki se čimbenici ne mogu kontrolirati, a utječu na našu osjetljivost na osteoporozu - kao na primjer dob.

- Vjerojatnost obolijevanja od osteoporoze povećava se s godinama, a pogotovo ako ste žena. Isto tako, žene su sklonije osteoporozi jer imaju prirodno lakše i manje kosti od muškaraca, a kad prolaze kroz menopauzu, smanjuje im se i razina estrogena koji pomaže u zaštiti kostiju u ženskom tijelu - kaže dr. Kreitenberg.

Foto: Shuttershock

Kako održati kosti zdravima

Unosite li dovoljno kalcija i D vitamina? Spajate li uravnoteženu prehranu s vježbanjem? Pazite da uz ostale birate i vježbe za snagu, poput dizanja utega.

- U ranim fazama osteoporoza se obično može otkriti samo testom gustoće kostiju - kaže dr. Kreitenberg, a kasnijim fazama, dodaje, ona može uzrokovati i gubitak kilograma, kroničnu bol i pucanje kostiju - a ako je zahvatila kralježnicu može utjecati i na visinu i držanje tijela .

On napominje kako je najbolja prevencija briga o zdravlju kostiju još u mladosti i unos potrebnih vitamina i minerala, da bismo spriječili pucanje kostiju koje često u starosti pokreće i druge komplikacije.

- Za sve starije od 50 godina prijelomi kostiju mogu biti smrtonosni, a polovica starijih ljudi koji slome kuk nikada se neće potpuno oporaviti - podsjetio je liječnik.

Bračni par iz SAD-a triciklima putuje po svijetu, prošli su i kroz Zagreb: "Bili smo u Sinju! Alka nam se jako svidjela!"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije