Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
morate imati

Čaj od ove čudesne mediteranske biljke univerzalni je prirodni lijek

Smilje
Foto: Hrvoje JelavićPIXSELL
1/2
10.07.2017.
u 10:34

Čaj od smilja zaboravljen je lijek za poticanje izlučivanja žuči i čišćenje jetara, pojačava i stvaranje probavnih sokova u želucu (stomahik) te lučenje probavnih enzima iz gušterače

Žuti cvjetovi, koje najčešće pronalazimo na sunčanim kamenjarima, a koji ne venu ni nakon branja, prava su riznica zdravlja.

Riječ je o mediteranskoj biljci, kod nas vrlo poznatoj – smilju. Raste do visine od 60 cm, ima uske listiće i žute cvjetove, a u narodnoj medicini jako je cijenjena i upotrebljava se kod astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja. 

Njena svojstva posebno su priznata u kozmetičkoj industriji jer smilje ima snažno djelovanje protiv starenja kože i zacjeljivanje rana te se svake godine bere u golemim količinama. No upravo zbog toga, jer je za litru ulja od smilja potrebna čak tona cvjetova, ova je biljka vrlo ugrožena. 

Spojevi iz ulja smilja su učinkoviti protiv bakterija i gljivica koje mogu izazvati razne iritacije kože, uključujući i osip, infekcije i usporeno zarastanje rana. Umiruje i liječi kožu, a za još bolje rezultate možete ga kombinirati s kokosovim uljem ili uljem lavande. 

Tisućama godina u turskoj narodnoj medicini, ulje se koristi kao diuretik, pomaže da se smanji nadutost izvlačenjem viška vode iz tijela te za ublažavanje bolova.

Cvjetovi smilja su također tradicionalni lijek za liječenje raznih probavnih problema i koriste se kao biljni čaj za liječenje crijevnih bolesti.

Sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske diketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid, arzanol te snažne protuupalne spojeve – alfa, beta i gama kurkumen te neril-acetat koji opušta mišiće i djeluje protiv grčeva. Pomoći će s nekoliko kapi na dan i kod hemeroida. 

Iako je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. 

Pokazala su to i istraživanja jedne francuske kozmetičke kuće koja je patentirala svoje proizvode sa smiljem. Njihova istraživanja su pokazala da ova biljka smanjuje dubinske bore za 19 posto, ukupan broj bora za 14 posto te naboranost kože za 38 posto. Utvrđeno je i da ulje smilja ima nevjerojatno jako antioksidativno djelovanje te znatno utječe na proizvodnju kolagena, potiče promjene u tkivu, poboljšava mikrocirkulaciju, detoksikaciju kože, djeluje antiseptički i pročišćavajuće na kožu. 

Ulje smilja brzo prodire kroz kožu i koristi se za zacjeljivanje ožiljaka i strija jer potiče regeneraciju tkiva i kože, potiče rast i štiti nove zdrave stanice. Pomaže u uklanjanju sluzi iz dišnog sustava te u eliminaciji dugotrajnog kašlja, riješit će vas stresa i napetosti. 

Ulje smilja jedno je od najboljih sredstava protiv podljeva i modrica, a pomaže i kod flebitisa, edema, problema s cirkulacijom, Raynaudove bolesti, eritroze, cijanoze, kapilara, Dupuytrenove bolesti, karpalnog tunela, artritisa, reumatizma, hepatitisa, ciroze, visokog kolesterola, rana, ekcema, psorijaze, rosacee.

Čaj od smilja
Čaj od smilja zaboravljen je lijek za poticanje izlučivanja žuči i čišćenje jetre, pojačava i stvaranje probavnih sokova u želucu (stomahik) te lučenje probavnih enzima iz gušterače, piše Alternativa za Vas. Stoga je idealno prirodno rješenje za sve one koji pate od problematične probave, dugotrajnog kašlja, alergija i bolesti kože. 

Kako ga pripremiti?  

3 velike žlice suhog smilja prelijte s 1/2 litre kipuće vode. Ostavite preko noći i ujutro procijedite.  

Pijte 3 puta na dan, prije obroka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije