Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisni savjeti

Budite spremni na kompromis: Stručnjak otkriva kako djecu odviknuti i odmaknuti od mobitela i tableta

Getty Images
05.09.2020.
u 21:19

Budite spremni napraviti kompromis i zapamtite - niste negativac u ovoj priči već prijatelj i roditelj.

Nir Eyal, psiholog sa Stanforda otkrio je za BrightSide korisne savjete koji će pomoći roditeljima čija djeca većinu vremena provode za ekranom - na mobitelu, tabletu, računalu... Ono na što je mislio kod sastavljanja ovih točaka je da sve prođe glatko, bez puno stresa i rasprave s djetetom. 

Prvo što napominje je da djeci trebate dopustiti da sami kontroliraju svoje vrijeme. Ako im to dopustite, oni će naučiti kako da izbjegavaju stvari koje im odvlače pažnju, te kako da preuzmu kontrolu nad svojim životom kada odrastu. Također, trebate im objasniti što propuštaju kada slobodno vrijeme provode ispred ekrana. Spomenite im sport, igru, druženje s prijateljima, crtanje, kuhanje i čitanje priče prije spavanja - uglavnom, sve stvari koje vole. Vjerovali ili ne, oni mogu odrediti prioritete i vrlo brzo odlučit će se za nešto zanimljivo.

Klepetan je ove godine nešto kasnije napustio svoju Malenu i otišao na dalek put!

Poznato je da djeca nemaju jasan pojam o vremenu, pa se tako njima sat vremena čini puno duže nego što to zapravo jest zato nije loše pitati njih koliko oni misle da je dovoljno vremena za provesti pred ekranom. Objasnite im sve loše strane provođenja vremena igrajući igrice i napravite kompromis, ali istog se ne morate držati baš svaki put kao da je zakon. Ponekad im dajte malo više vremena i nagradite ih za izvršene obaveze.

Još jedan bitan savjet je da s ograničavanjem vremena počnete u ranoj dobi - čim dijete počne koristiti gadgete. Bitno je da budete smireni dok raspravljate o problemu. Imajte na umu da ste samo savjetnik, a ne negativac koji djetetu oduzima nešto dragocjeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije