Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripremite sami

Savjetujemo kako napraviti dobru zimnicu

zimnica
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/10
08.09.2015.
u 07:00

Stari znalci za pripremu dobre zimnice savjetuju upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuhanje preporučuju emajlirano, vatrostalno i aluminijsko posuđe

Iako su nam u današnje vrijeme razne namirnice dostupne tijekom cijele godine u supermarketima mnogi se još ne odriču vlastite pripreme zimnice.

Pečenje, kuhanje i kiseljenje sezonskog voća i povrća tako su i danas običaji koji se u mnogim kućanstvima njeguju prije dolaska zime, a u kojima može sudjelovati cijela obitelj. Oni koji nemaju vlastiti vrt veliki izbor voća i povrća za spremanje zimnice mogu pronaći na tržnicama. Tako su u ponudi, primjerice, paprike, rajčica, krastavci i patlidžani za kiseljenje i pripremu ajvara te šljive, jabuke i kruške za džemove i marmelade...

Savjeti za dobru zimnicu

Stari znalci za pripremu dobre zimnice savjetuju upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuhanje preporučuju emajlirano, vatrostalno i aluminijsko posuđe. Što se tiče posuda u koje će se zimnica pohraniti, najbolje bi bilo da su one neoštećene i čiste, zbog čega su najbolje nove staklenke s metalnim poklopcima. Staklenke i poklopce potrebno je dobro oprati i sterilizirati u kipućoj vodi (držati ih 10-ak minuta) i ocijediti prije punjenja.

Neki staklenke steriliziraju tako da ih nakon pranja drže otvorene oko 5 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva ili desetak minuta na 150 stupnjeva.

Prije punjenja poklopac i vrh staklenke mogu se prebrisati alkoholom, a neki u staklenku uliju i malo rakije, zatvore je i dobro protresu, što osim ubijanja bakterija služi i kao dodatan okus, primjerice, marmeladi.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

Konzerviranje

Za slane zimnice od povrća najbolji konzervans su sol, ocat i ulje, dok će vam za slatku zimnicu od voća trebati šećer i zgušnjivač. Ovisno o tome što volite, u slatke zimnice možete dodati i cimet, koricu limuna ili vaniliju, a želite li izbjeći komadiće voća, upotrijebite mikser.

Recept

Nakon nabavke kvalitetnih namirnica i staklenki, priprema zimnice može početi. Iako već vjerojatno imate svoje isprobane recepte za zimnicu, donosimo jedan za popularni namaz – ajvar.

Sastojci:

10 kg paprika

2,5 kg patlidžana

5 ljutih feferona

5 žlica soli

1 decilitar 9-postotnog octa ili 3 decilitra jabučnog

2 režnja češnjaka

7 decilitara ulja

Priprema:

Operite papriku i patlidžane i ispecite ih u pećnici ili na roštilju, a nakon što se ispeku očistite ih od kožica i sjemenki. Operite ljute feferone i također ih očistite od sjemenki i peteljki te nakon toga paprike, patlidžane i feferone zajedno sameljite u mašini za mljevenje mesa.

Dobivenu smjesu stavite u lonac i dodajte 5 žlica soli, 1 decilitar 9-postotnog octa ili 3 decilitra jabučnog, dva režnja protisnutog češnjaka i 7 decilitra ulja. Sve dobro promiješajte i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva da se peče 2 do 3 sata. Povremeno promiješajte.

Kada bude gotovo, ispečenu smjesu ulijte u prethodno oprane i sterilizirane staklenke. Smjesu u svakoj napunjenoj staklenci prelijte sa žlicom vrelog ulja i zatvorite s celofanom ili hermetičkim poklopcem.

Ajvar je nakon hlađenja spreman za jelo. Dobar tek!

Foto: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

Komentara 2

DR
dragica949
09:36 08.09.2015.

Aluminisko posuđe???Google translation!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije