Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša strana ljeta

Budite oprezni: Evo što trebate napraviti ako vas ubode osa

Shutterstock
17.08.2020.
u 13:30

Ako ih ne izazivate, neće vas ni napasti.

Ljetne piknike, izlete i dane na plaži vrlo lako mogu pokvariti ose. Stručnjaci kažu da one neće 'napasti' sve dok se ne osjećaju ugroženo ili dok ne dirate njihovo gnijezdo. Baš kao i kod pčela, ubosti vas može samo ženka, ali za razliku od njih, ista osa može vas ubosti i nekoliko puta.

Kako uopće ne bi ni došlo do uboda, izbjegavajte nošenje parfema i mirisa, kao i šarene odjeće koja privlači ose. Ako se nađete u njezinoj blizini, ostanite mirni. Nikada ne dirajte osinje gnijezdo!

Hrabra policajka u zadnji tren povukla muškarca i spasila ga od sigurne smrti:

Ako ipak nemate sreće i dođe do uboda, osinji otrov može stvoriti otekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, nizak krvni tlak.

Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta kako bi se smanjila oteklina. Izbjegavajte se češati i dirati ubod kako ne bi došlo do infekcije. Također, nemojte stavljati nikakve pripravke poput ulja, krema, octa, gelova.

Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite liječniku, prenosi The Sun.

Ključne riječi

Komentara 9

MM
Marljivi mrav
21:11 17.08.2020.

Mene ubola pčela , osa , stršljan, obad, nekakva gadna muha kojoj ni ime ne znam... Ništa nisam napravio, za jedan dan sve prođe!

MA
Maiden
20:05 17.08.2020.

O Bože, prenosi The Sun!!

Avatar GeniKameni
GeniKameni
23:17 17.08.2020.

Hahaha..., svidja mi se ovaj savjet "Nikada ne dirajte osinje gnijezdo"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije