Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#OstajemDomaiKuham

Brze i fine juhe za proljetni detoks: Tri zdrava recepta koji će vam oduzeti malo vremena, a djeca će vas žicati tanjur više

Juhe
Foto: Shutterstock
1/4
17.04.2020.
u 11:42

Balansirati posao od kuće s obitelji u ovoj izvanrednoj situaciji nije uvijek lako, stoga vam donosimo jednostavne zdrave i slasne recepte koji će oduševiti cijelu obitelj

Sezona je šparoga, kraljice proljeća, koju su zbog svojih ljekovitih svojstava cijenili još u starom Rimu jer su odličan izvor folne kiseline i vitamina B6, nutrijenata koji su zbog utjecaja na razinu homocisteina bitni za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Izvanredan su izvor vitamina K i dobar izvor kalcija i magnezija pa šparoge dobro utječu i na zdravlje kostiju. Niskokalorična je namirnica i potiče stvaranje energije stoga ovog proljeća svojoj obitelji svakako napravite krem juhu od šparoga. S obzirom na to da je u ovo izvanredno vrijeme najbitnije ostati doma kako bi čuvali svoje zdravlje, ali i naših najbližih, ponekad nije lako balansirati između obiteljskog života i posla koji radimo od kuće. Stoga vam predlažemo tri jednostavna i brza recepta za slasne proljetne juhe, koji će oduševiti sve ukućane, a vašem organizmu nakon bogate uskrsne trpeze, dat će potrebnu energiju i bildati vaš imunitet. Da bi vaše juhe dobile onaj poznati i fini okus koju pamtimo generacijama, na kraju kuhanja svakako dodajte žlicu Vegete.

Foto: Shutterstock

KREM JUHA OD ŠPAROGA
POTREBNI SASTOJCI: 
2 mlada luka
½ crvenog luka
2 režnja češnjaka
2 žličice majčine dušic
2 žličice maslaca
120 g zelenih šparoga
4 zdjelice temeljca
½ kiselog vrhnja
¼ pakiranja parmezana
sol
crni papar
limun
1 žlica Vegete

PRIPREMA:
1. Odrežite vrhove šparoga otprilike 3 centimetra prije kraja. Njih ćete upotrijebiti za dekoraciju. Preostali dio šparoga narežite na komadiće.
2. U tavi zagrijte maslac i na njemu popržite mladi luk i crveni luk te češnjak i majčinu dušicu. Na kraju sve zajedno začinite četvrtinom žličice soli i osminom žličice crnog papra. Dodajte nasjeckane šparoge i juhu.
3. Kuhajte i istovremeno miješajte otprilike 15 minuta, odnosno koliko treba da komadići šparoga postanu meki.
4. Dok juha polako vrije kuhajte vrhove šparoga u vrućoj i posoljenoj vodi oko 3 minute, sve dok ne postanu meki.
5. Na kraju juhu promiješajte mikserom kako bi postala glatka i tekuća. Juhu procijedite i u nju lagano umiješajte kiselo vrhnje, limunov  sok i žlicu Vegete. Prema želji popaprite.
6. Juhu ulijte u tanjure i dodajte vrhove šparoga koje ste pripremili za dekoraciju

Grašak je omiljena namirnica mnogih gurmana, a vole je i djeca, a ako vam je dosadilo stalno kuhati rizi-bizi, vrijeme je da isprobate nove okuse s ovom božanstvenom namirnicom. Grašak kao odličan izvor vlakana pomaže kod očuvanja probavnog sustava te poboljšanja probave. Bogat je izvor željeza što znači da djeluje povoljno na naš imunološki sustav. Grašak djeluje i na umor i bezvoljnost, a budući da sadrži željezo, poboljšava uspješniju izgradnju stanica u krvi. Tanjur krepke krem juhe od graška nitko od ukućana  zasigurno neće moći odbiti.

Foto: Shutterstock

KREM JUHA OD GRAŠKA
POTREBNI SASTOJCI:
½ crvenog luka
100 g graška
100 g mrkve
1 krumpir
1 žlica maslinova ulja
1 žlica Vegete
papar
peršin, list

PRIPREMA:
Krumpir oguliti, narezati na manje komade i kuhati u vodi 15-20 minuta.
1. Na žlici maslinovog ulja nekoliko minuta pirjati sitno nasjeckani luk pa dodati grašak i mrkvu te pirjati 1-2 minute.
2. Začiniti Vegetom, paprom i peršinom.
3. Dodajte vodu da prekrije sav sadržaj posude i zagrijte do vrenja pa kuhajte još 6-8 min.
4. Povrću dodajte ocijeđeni kuhani krumpir i sve zajedno usitnite štapnim mikserom do željene gustoće.

Mrkva našem organizmu daje puno zdravstvenih dobrobiti, obnavlja oštećene stanice, održava kožu zdravom, dobar je antiseptik za porezotine, čuva vid, regulira krvni tlak… Mrkve su jedan od najboljih izvora vitamina A, a sadrži i velike količine šećera zbog čega je mnogi smatraju najboljim obrokom koji će vam dati i energije. Tijekom života čovjek u prosjeku pojede 10, 866 mrkvi. Stoga nećete pogriješiti, ako za ručak skuhate finu krem juhu od mrkve.

Foto: Shutterstock

KREM JUHA OD MRKVE
POTREBNI SASTOJCI:
400 g mrkve
1 žlica maslaca
1 manji korijen peršina
vezica mladog luka (oko 4 komada)
2 crvene ljute paprike
2 režnja češnjaka
700 ml povrtnog temeljca (ili vode)
150 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
1 žlica Vegete

PRIPREMA:
1. Mladi luk sitno nasjeckajte i kratko ga pirjajte na malo maslaca.
2. Dodajte mrkvu i korijen peršina narezane na kolutiće, te sitno sjeckane ljute paprike. Posolite i popaprite te pirjajte na laganoj vatri oko 15 min.
3. Po potrebi dodajte malo vode da se ne prima za dno posude. Potom dodajte sitno sjeckani češnjak, a čim zamiriši, dolijte temeljac ili vodu i kuhajte dok mrkva ne omekša.
4. Juhu maknite s vatre i propasirajte. Potom vratite na vatru i dodajte vrhnje za kuhanje i žlicu Vegete

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije