Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANABOLIČNI STEROIDI Istraživanje pokazalo da sredstva koja omogućuju iznimno bzr napredak u rastu mišića sve više koriste i tinejdžeri

Brz uspjeh može imati fatalan kraj

zdr-steroid-txt.jpg
import
14.04.2008.
u 09:48

U želji da svojim bicepsima plijeni pozornost, obrazovani dvadesetipetogodišnji Zagrepčanin odlučio se anaboličnim steroidima pospješiti rezultate svoje revnosti u teretani. Kilaža se povećavala, dizao je sve veće utege, mišićni obujmi naočigled su rasli, a i zavist prijatelja koji nisu imali toliko uspjeha.

Zakleti nepušač koji pazi na prehranu, ne konzumira masnu hranu ni crveno meso, bio je zadovoljan svojim izgledom u pripijenim majicama i samouvjeren jer je pozorno birao kvalitetnija sredstva i redovitim krvnim pretragama umjetno pumpanje svojih mišića, mislio je, držao pod kontrolom. Pridržavao se propisanih ciklusa, uzimao steroide po mjesec do mjesec i pol pa bi napravio stanku. Nabavljao ih je, kaže, bez problema.

Cijena nije nemoguća
– Uvijek postoji čovjek koji zna čovjeka, a oglasa je i foruma po internetu koliko hoćeš. U teretani možeš pitati nekog, ako jedan kaže da nema pojma, drugi će te sigurno uputiti gdje nabaviti ono što želiš. I nije to neka nemoguća cijena, ovisno o dozi, ali govorimo o nekoliko stotina kuna – priča.

Tako je bilo do prije dvije godine, kad mu je dijagnosticiran dijabetes. Iako ne može sa sigurnošću tvrditi da je od anabolika, to je jedna od mogućih posljedica konzumiranja anaboličnih steroida, zabranjenih hormonskih derivata kojima se uvelike pospješuje rast mišića i koji profesionalne sportaše često vinu u orbitu sportskih uspjeha, ali katkad uzrokuje i fatalan kraj.



Dok se doping u sportu pretvori u skandal i rezultira kaznama, mladi koji posežu za anabolicima kao prečacem za oblikovanje tijela često i nisu svjesni u što se upuštaju, a za posljedice još nitko nije odgovarao.

Poznat je slučaj devetnaestogodišnjaka koji je došao liječniku sa stravično deformiranom rukom natečenom od upale, a zaradio ju je ubrizgavanjem anabolika za koji se pokazalo da je veterinarski! Internetski forumi na kojima iskustva i informacije razmjenjuju mahom dečki koji njeguju kult tijela, ne zvuče bezazleno; što reći kad se dečko od 18 godina žali da tjednima nema erekciju?!

Brojke bitno veće
Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o zdravstveno rizičnom ponašanju mladih, anabolične steroide uzima četiri posto dječaka i jedan posto djevojčica u prvom razredu srednje škole te pet posto tinejdžera i dva posto tinejdžerica u drugom razredu. Istraživanje ESPAD 2007 provedeno je na 6328 učenika.

– U stvarnosti taj je broj bitno veći – uvjeren je primarijus dr. Željko Šućur, bivši višestruki prvak Hrvatske u body buildingu.
– Roditelji vjeruju da su djeca na sigurnom ako su u fitness-klubovima, da ih to odvlači od ulice i poroka i spremni su izdvojiti novac za sredstva kojima djeca pospješuju učinak treninga. A djeci se preko teretana prodaje smrt! Trgovinu anaboličnim steroidima trebalo bi sankcionirati isto kao prodaju droge! – ustvrdio je dr. Šućur.

Dogodi se, kaže, da mladima u bolnici liječnici tragaju za dijagnozama i pritom dolaze do čudnih nalaza. Majka tinejdžera koji je završio u bolnici donijela je punu vrećicu različitih kutija koje je pokupila iz sinova noćnog ormarića. Od dvadesetak kutija samo su dvije bile vitamini i minerali, kaže dr. Šućur.


Do čega može dovesti zloporaba steroida

Dug je popis mogućih posljedica ubrzane izgradnje mišićnog tkiva uz pomoć anabolika: karcinom prostate i testisa, ciroza jetre, dijabetes i sterilitet javljaju se nakon duljeg perioda uzimanja. Brže se javljaju gubitak libida i teškoće s erekcijom, a veći je rizik od ozljeda mišića. Uočljivo je povećanje agresivnosti te velike oscilacije u raspoloženju. Česta je pojava i ginekomastija. Naime, unošenje testosteronima sličnih hormonskih pripravaka na organizam djeluje tako da ga “ulijeni” pa on nakon nekog vremena prestane sam proizvoditi taj muški hormon. A kad se anabolici prestanu unositi u tijelo, ono testosterone ne dobiva uopće ili ih ima vrlo malo (dok se ne uspostavi ponovna proizvodnja u organizmu) pa do izražaja dolazi funkcija male količine ženskog hormona estrogena – bujaju ženske mliječne žlijezde. Kod žena koje uzimaju anabolične steroide javlja se virilizacija, odnosno pojava muških osobina: koža im ogrubi, glas se produbi, grudi se smanjuju, klitoris povećava, a pojačava se i dlakavost tijela, ali i ćelavost. Riječju, postaju muškobanjaste.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije