Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Broj oboljelih od karcinoma u EU opada, u nas broj novooboljelih sve veći

Hloverka Novak Srzić
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/3
26.05.2014.
u 17:30

Cilj nacionalne akcije koja počinje sutra je što aktivnije sudjelovanje oboljelih u vlastitu liječenju

Broj oboljelih od raka u Hrvatskoj u jednoj je godini porastao za više od dvije tisuće.

Alarmantne su to brojke koje zvone na uzbunu. Prema posljednjim podacima 2012. bilo je 22.776 novooboljelih, a godinu prije, prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bilo ih je 20.510.

Nacionalna kampanja

Štoviše, u ovaj broj nisu uključeni oboljeli od raka kože. Nažalost, novi podaci potvrđuju najave da će se broj oboljelih i dalje povećavati. Iako statistika HZJZ-a još nije dovršena, podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da je u Hrvatskoj u jednoj godini broj novooboljelih porastao za 2313. U toj su brojci svi novodijagnosticirani malignomi osim raka kože, koji je također u porastu. Iz HZJZ-a objašnjavaju da se u Registru za rak od svih karcinoma kože rutinski prate samo oboljeli od melanoma.

Kad je riječ o muškarcima, i dalje su najčešći karcinomi dušnika, bronhija i pluća te prostate, a kod žena to je i dalje rak dojke.

I dok broj oboljelih raste, smrtnost opada. Prema neslužbenim procjenama u 2012. broj umrlih biti će niži nego godinu prije. Godine 2011. od te je bolesti u Hrvatskoj umrlo 13.645 oboljelih, a za 2012. procjenjuje se da će biti 13.313 smrti od bolesti raka.

Danas je svaki rak izlječiv, samo ga treba na vrijeme otkriti! Zato su najvažniji redoviti preventivni pregledi

Hloverka Novak Srzić

A upravo zbog ovih alarmantnih podataka počinje kampanja "Zajedno protiv raka". U utorak će biti predstavljena u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, a ambasadorica cijele akcije je novinarka HTV-a Hloverka Novak-Srzić, koja poručuje:

– Bolesnik mora znati, htjeti, tražiti i sudjelovati. Iskustvom na vlastitoj koži uvjerila sam se da je preventiva najvažnija. Nažalost, raste broj žena oboljelih od raka dojke, i to sve mlađih žena. Zato sve snage treba usmjeriti na edukaciju i stalna upozorenja o važnosti preventivnih pregleda. Danas je medicina toliko napredovala da mogu sa sigurnošću reći: svaki je rak izlječiv, samo ga se mora na vrijeme otkriti.

Ovaj su projekt podržale i mnoge osobe iz javnog života Hrvatske, između ostalih i glumci Daria Lorenci Flatz, Nataša Dangubić, Željko Königsknecht i Tarik Filipović.

Kampanja "Zajedno protiv raka" nakon Zagreba nastavlja se u Splitu, Rijeci i Osijeku te traje do kraja 2014. godine.

Foto: VLm

>>Izloženi smo im svaki dan, a mogu uzrokovati rak dojke

>>Pretilost, bolesti srca, moždani udar, rak, dijabetes i - pokvareni zubi

Komentara 3

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
19:25 26.05.2014.

zabranite pušenje i masnu hranu i povećajte preventivne preglede, pa će broj oboljelih od karcinoma početi opadati kao u EU

LU
luna
18:58 26.05.2014.

Ulje od MARIHUANE liječi APSOLUTNO svaku bolest.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije