Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokazalo istraživanje

Britanski neurolozi: COVID-19 može uzrokovati teška oštećenja mozga i kod pacijenata s blagim simptomima

shutterstock
13.07.2020.
u 12:10

Britanski neurolozi objavili su podatke u časopisu Brain prema kojima COVID-19 može izazvati teška oštećenja mozga kod pacijenta s lakim simptomima, ali i kod pacijenata koji su već ozdravili.

Moždani udar, psihoza, tjeskoba, zbunjenost, umor - popis se nastavlja. Ako mislite da je COVID-19 samo respiratorna bolest, razmislite ponovo. Britanski neurolozi otkrili su da COVID-19 ne uzrokuje štetu samo na plućima i dišnom sustavu, već može izazvati i teška oštećenja mozga i središnjeg živčanog sustava. On može teško oštetiti i srce, krvne žile, živce, bubrege i kožu, prenosi Deutsche Welle.

Britanski neurolozi objavili su podatke u časopisu Brain prema kojima COVID-19 može izazvati teška oštećenja mozga kod pacijenta s lakim simptomima, ali i kod pacijenata koji su već ozdravili. 

Neurolozi s instituta University College London kod više od 40 pacijenta oboljelih od COVIDA-19 dijagnosticirali su akutni demijelinizirajući encefalomijelitis (ADEM), odnosno oštećenja ovojnice živčanih vlakana. Tada dolazi do degenerativnog razaranja središnjeg živčanog sustava, koje pogađa mijelinske ovojnice živaca u mozgu i leđnoj moždini.

Ortoped savjetuje što morate raditi za zdrave zglobove:

Kod 12 istraživanih pacijenata dijagnosticirana je upala središnjeg živčanog sustava, kod deset pacijenata privremena encefalopatija (oboljenje mozga) s delirijem ili psihozom, osam pacijenata je imalo moždane udare, a još osam probleme perifernog živčanog sustava, najčešće s dijagnozom Guillain-Barréovog sindroma. To je imunosna reakcija koja napada živce, izaziva paralize, a u pet posto slučajeva završava i smrću. U ovom istraživanju od tog sindroma preminula je jedna 59-godišnjakinja.

- Način na koji Covid-19 napada mozak nismo nikad ranije vidjeli kod drugih virusa - kaže dr. Michael Zandi, vodeći autor studije i savjetnik u bolnici University College London Hospital. Upravo zato što su neobična teška oštećenja kod pacijenata s blagim simptomima. 

Objavljeni slučajevi sada potvrđuju da COVID-19 kod nekih pacijenata izaziva dugoročne zdravstvene probleme. I nakon ozdravljenja brojni pacijenti imaju poteškoća s disanjem i osjećaju se umorno, dok drugi pate od osjećaja utrnulosti dijelova tijela, slabosti i slabljenja pamćenja.

- Biološki gledano ADEM ima određene sličnosti s multiplom sklerozom, ali ona se odvija teže i događa se u pravilu samo jedanput. Kod nekih pacijenata će ostati dugoročna invalidnost, drugi će se dobro oporaviti -  tvrdi Michael Zandi. Također tvrdi da čitav spektar oboljenja mozga i kasnih posljedica zaraze virusom još uvijek nije utvrđen, jer su mnogi pacijenti previše bolesni da bi ih se snimalo s magnetskom rezonancom. 

Objavljene su i priče o pojedincima koji su doživjeli slične simptome. Tako je jedna 47-godišnjakinja tjedan dana nakon kašljanja i povišene temperature odjednom osjetila glavobolju i utrnulost u desnoj ruci. U bolnici joj se jako spavalo i nije reagirala, a zatim joj je u hitnoj operaciji odstranjen dio lubanje kako bi joj se smanjio pritisak na natekli mozak.

Jedna 55-godišnjakinja, koja prije nije imala psihičkih oboljenja, dan nakon puštanja iz bolnice počela se čudno ponašati. Stalno je oblačila zimski kaput, a zatim ga skidala, a počela je i halucinirati - u svojoj kući vidjela je majmune i lavove. Ponovno je prebačena u bolnicu gdje je dobila i antipsihotičke lijekove.

Dariju multipla skleroza nije spriječila da prehoda hodočašće od 600 km:

Komentara 4

MA
marlo
13:06 13.07.2020.

Pumpanje panike. Ne ide im smrtnost kao što su zamislili pa sad pokušavaju na druge načine održati strah. Jako prozirno. Taman da je i sve istina, da li mislite da je normalno živjeti u strahu. Jedna stvar je sigurna naa ovome svijetu. A ta je da ćemo svi umrijeti jednoga dana. Prema tome, nema straha.

DU
Deleted user
12:55 13.07.2020.

Istraživanje na 40 ljudi?!?

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
12:49 13.07.2020.

Onda taj virus među ljevičarima kruži već duže vrijeme. Ostojiću ne bi pomogla ni samoizolacija, a Bero ga je pokupio još prošle godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije