Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dovraga i recesija

Britanci troše stotine funti na skupe darove učiteljima svoje djece

champagne
arhiva
16.12.2010.
u 13:30

Ambiciozni roditelji učitelje zasipaju nimalo recesijskim darovima; dizajnerskim nakitom i odjećom, vrhunskim šampanjcima, čak i putovanjima.

Nekad su ručno napravljene čestitke i domaći kolači bili dovoljna nagrada učiteljima. Ovih pak recesijskih dana ambiciozni roditelji u Britaniji prelaze sve granice i učitelje zasipaju skupocjenim darovima, dizajnerskim nakitom i odjećom, vrhunskim šampanjcima, čak i putovanjima. Natjecateljski raspoloženi roditelji pretvorili su tradiciju božićnog darivanja u utrku i gotovo rutinski troše dvjestotinjak funti na dizajnerske ogrtače, prtljagu, parfeme, satove, kristalne čaše i slično, piše britanski Daily Mail.

Jednom je londonskom učitelju ponuđeno korištenje obiteljske vile u Španjolskoj tijekom cijele godine. Drugom je na dar stigao poklon-bon od čak tisuću funti. Pojava je poprimila takve razmjere da je sindikat učitelja čak zatražio da to prestane.

U prosjeku britanski roditelji, kako je pokazalo istraživanje robne kuće Debenhams, za dar učitelju potroše oko 50 funti, no  mnogi troše više od sto, pa čak i 300 funti ako imaju više od jednog školarca. Trend je osobito izražen kod roditelja djece u osnovnoj školi. Predstavnica Debenhamsa Carrie Barkhuizen kaže da roditeljima novac jednostavno nije u pitanju kad je riječ o darivanju učitelja svoje djece.

- Izdatak za skupi komad nakita ili odjeće prava je sitnica ako pomaže u dobivanju boljih ocjena, odnosno u izbjegavanju izdatka za privatnu školu koji godišnje može biti i 35.000 funti. No mnogi roditelji tako samo rasipaju novac. Sumnjamo da pravi, dobri učitelji podlegnu takvoj vrsti ulagivanja - smatra C. Barkhuizen.

Dr. Mary Bousted iz učiteljskog sindikata ATL poručuje da učitelji žele biti cijenjeni, ali da definitivno ne očekuju darove niti žele da se obitelji nalaze pod pritiskom darivanja.

- Raskošni darovi postali su norma, nisu više izuzetak. Nadamo se da će to prestati - poručila je sindikalistica M. Bousted.

Ključne riječi

Komentara 8

JO
joso87
13:48 16.12.2010.

Ne znam je li to u Engleskoj običaj, ali to mi se uopće ne sviđa. Kako će profesor biti objektivan ako mu nečiji roditelj plati skupi dar? Ako imaju običaj darivanja, onda bi to trebao biti simboličan dar. Što se tiče privatnih škola, to je već druga priča. To su u Britaniji elitne škole i po kadru i po rezultatima, a ne samo po učenicima. Kod nas je situacija da onaj tko pohađa privatnu školu unaprijed ima zajamčene ocjene. Privatne škole i sveučilišta u RH nije moguće zabraniti, ali treba ih staviti pod nadzor.

DO
doktorica
13:56 16.12.2010.

ali zato mi trošimo silne novce na instrukcije

BR
brainiac
16:48 16.12.2010.

Hrvati ne trose na darove uciteljima jer su njihova djeca i bez darova najpametnija na svijetu, buduci da svi prolaze s 5.0! Steta samo sto je OECD-ovo istrazivanje to opovrgnulo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije