Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaći kolači

Bolji i od bakinog! Štrudl od jabuka s domaćim korama koje se tope u ustima

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
15.09.2022.
u 13:18

Sami razvucite kore, a krajeve koje ćete odstraniti nožem, skupite u hrpicu pa sutradan ispecite kroštule i pospite ih šećerom u prahu. Taman kad se pojede zadnji komad štrudla izvucite asa iz rukava i oduševite ukućane još jednom divnom poslasticom!

Recept za ovaj savršeni štrudl prenosi se s koljena na koljeno, a dala nam ga je gastroblogerica Nasja Duplančić – ime koje

garantira najfinije domaće kolače.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Štrudl od jabuka

Za kore:

500 g glatkog brašna, plus još malo za posipanje

250 ml vode

3 žlice suncokretovog ulja

oko100 g maslaca

prstohvat soli

Za nadjev:

1 kg kiselkastih jabuka

šećera po želji

cimet

šaka mljevenih badema

ribana korica jednog limuna

po želji možete staviti i malo grožđica

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Prvo napravite tijesto za kore. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte ulje pa lagano dolijevajte vodu uz miješanje prstima. Izradite kuglu tijesta. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesite dlanovima tijesto dok ne postane glatko i rastezljivo (oko 5 minuta). Premažite kuglu tijesta uljem sa svih strana. Stavite ga u zdjelu pa prekrijte prijanjajućom folijom da se ne osuši. Neka tako stoji 1 sat. Nakon sat vremena prebacite tijesto na stolnjak. Uz pomoć valjka razvaljajte tijesto tek toliko, da ga lagano spljoštite u krug na cca 1 cm debljine. Sada ga premažite rastopljenim maslacem pomoću kista. Neka tako čeka dok naribate jabuke. Sada rukama lagano razvlačite tijesto za krajeve i pokušajte ga što tanje razvući da bude gotovo prozirno. Lagano dlanove gurajte ispod tijesta i pomoću njih vucite tijesto od sredine prema krajevima. Pazite da ne pukne. Kada je tijesto dovoljno tanko pomoću noža odstranite zadebljane rubove. Od njih kasnije možete raditi kroštule. Sada kistom nanesite rastpoljeni maslac na tijesto, ali ne morate po cijeloj površini već kapajte djelomično. Ribane jabuke nanosite prstima. Uz pomoć stolnjaka zamotajte štrudl. Krajeve okrenite prema unutra i pažljivo složite na lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem. Po štrudlu poslažite listiće maslaca. Pecite oko 30 minuta u dobro zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Nakon petnaestak minuta premažite dodatno štrudlu rastopljenim maslacem u tankom sloju i nastavite peći. Kad dobije lijepu zlatnu boju, pečen je. Izvadite ga i nakon što se malo ohladi posipajte šećerom u prahu. Najbolje je jesti dok je toplo.

Kako se priprema nadjev:

Jabuke operite, ogulite im koru pa ih naribajte na krupniji ribež. Dodajte oko 4 žlice šećera ili više, ovisno koliko volite slatki štrudl ikoliko su jabuke kisele. Dodajte limunovu koricu i cimeta po želji (žličicu ili dvije). Ovisno o tome koliko jabuke puste tekućine, toliko dodajte mljevenih badema. Sve dobro promiješajte.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

 

Komentara 1

MO
montello
14:59 15.09.2022.

Mljac😋

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije