Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza genoma

Otkrili da bolest od koje godišnje umre milijun ljudi postoji još od 16. stoljeća

'24.02.2012., Zagreb - Laboratorij  Zavoda za molekularnu biologiju na Institutu Rudjer Boskovic.  Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: Borna Filic/PIXSELL
05.01.2018.
u 10:54

Analiza genoma pokazala je da kod mumificiranog tijela djeteta iz 16. stoljeća nije u pitanju virus ospica nego hepatitis B, koji napada jetru, ali prouzročuje i osip.

Znanstvenici su sekvencionirali genom virusa hepatitisa B pronađen u mumificiranom tijelu djeteta preminulog prije nekoliko stotina godina i time potvrdili da ta bolest već stoljećima pogađa čovječanstvo. Dijete je pokopano u bazilici svetoga Dominika u Napulju u 16. stoljeću, navodi se u studiji objavljenoj u čaopisu PLOS Pathogens.

Znanstvenici su zbog tragova osipa na djetetovu licu prvo mislili da je umrlo od ospica. Ali potom su stručnjaci s kanadskog sveučilišta McMaster, analizirajući male uzorke kože i koštanog tkiva, uspjeli identificirati fragmente DNK. Analiza genoma pokazala je da nije u pitanju virus ospica nego hepatitis B, koji napada jetru, ali prouzročuje i osip.

To otkriće pokazuje da hepatitis B već dugo pogađa ljude i da se malo toga promijenilo u zadnjih 450 godina, rekao je genetičar Hendrik Poinar, glavni autor studije.

"Rezultati pokazuju važnost molekularne analize u identificiranju patogena iz prošlosti, što nam omogućuje da bolje utvrdimo koliko su dugo među ljudima i koliko su se s vremenom promijenili", rekao je Poinar. "Što više znamo o tome kako su se zaraze širile u prošlosti, bolje razumijemo kako se šire danas, a to nam pomaže da ih bolje kontroliramo", zaključio je. Hepatitisom B godišnje se diljem svijeta zarazi oko 350 milijuna ljudi, a oko milijun ih od te bolesti umre.

Pogledajte i galeriju: Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati

'24.02.2012., Zagreb - Laboratorij  Zavoda za molekularnu biologiju na Institutu Rudjer Boskovic.  Photo: Borna Filic/PIXSELL'
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije