Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mnogi ne znaju kako

Biste li znali pružiti prvu pomoć? Snimljen najbolji vodič

prva pomoć
17.03.2014.
u 09:45

Liječnik mr. sc. Dragoljub Kocić iz Nove Gradiške snimio je DVD "Kako spasiti život?"

Umirovljeni liječnik mr. sc. Dragoljub Kocić iz Nove Gradiške snimio je DVD "Kako spasiti život?", jedinstven informativno-edukacijski vodič za početnike, koji najbolje do sada otkriva kako u slučaju iznenadnog srčanog zastoja pomoći unesrećenoj osobi do dolaska Hitne. Riječ je o prvom takvom filmu u Europi. Traje 15 minuta, a snimljen je na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, te prilagođen osobama oštećenog sluha. Ovaj dragocjeni video priručnik plod je iskustva i korištenja novih smjernica u pružanju neodgodive prve pomoći.

- Hitna pomoć ne može doći u prvih deset minuta. Ako srce prestane kucati ili ako unesrećeni prestane disati i izgubi svijest, mozak umire u roku od četiri minute. Zbog toga osoba koja je u blizini mora odmah i bez odlaganja pristupiti unesrećenom i pomoći mu – kaže Kocić i dodaje kako je intervencija u tom periodu najbitnija, jer spašava život.

Prema njegovim riječima, čak i oni koji su položili ispit iz pružanja prve pomoći prije 2012. ne znaju pravilno pružiti prvu pomoć unesrećenom. Ispitivanje vozača u zemljama Europske unije pokazalo je katastrofalno neznanje – svega 7 posto njih znalo je da žrtvu treba položiti na leđa i odmah početi s oživljavanjem. U praksi se svakodnevno događa da i oni koji žele pomoći odustaju, jer im nedostaje samopouzdanja i znanja. U vodiču je pojašnjen i način upotrebe prijenosnog defibrilatora s algoritamskim postupcima pružanja prve pomoći. Ministarstvo zdravlja lani je predstavilo automatski vanjski defibrilator (AVD), prijenosni uređaj koji procjenjuje srčani ritam i daje upute za daljnje postupanje. Ideja je bila postaviti te uređaje na frekventnim javnim mjestima i institucijama diljem Hrvatske, a Kocićeva je zamisao da ih prati i njegov DVD.

- U Zagrebu je već postavljeno preko stotinu javno dostupnih defibrilatora, namijenjenih laicima za brzu i pravovremenu primjenu. Međutim, široj javnosti nije pojašnjeno kako s njima postupati. Građani ne znaju ni kako ih koristiti niti to da ti uređaji nikome ne mogu naštetiti, a sigurno mogu spasiti život – ističe dr. Kocić.

U Hrvatskoj godišnje srčani zastoj pogodi oko 9.000 ljudi, a svega 900 ih se spasi. Brzom uporabom pokretača srca moglo bi se spasiti oko 4.000, a u Europskoj uniji čak 100 tisuća života na godinu.

ISJEČCI IZ DVD-a:

Pokretanje srca AVD-om

Osoba u blizini najprije prilazi unesrećenom te provjerava sigurnost sebe i žrtve. Zatim poziva 112 ili 194 te provjerava disanje i stanje svijesti. Ako žrtva ne diše, odmah započinje ručno (KPR) oživljavanje. Poziva prisutne ili uzima AVD, otvara poklopac, uključuje aparat i postavi elektrode na prsište. Uređaj šalje govorne upute laiku, ali ne može naškoditi. U slučaju zastoja srca, aparat preporuči šok i treba pritisnuti gumb za šok. Žrtvu se za vrijeme šoka ne smije dodirivati. Treba slušati daljnje upute i, ako je potrebno, nastaviti ručno oživljavanje do dolaska Hitne pomoći.

Zaustavljanje krvarenja

Kod krvarenja iz nosa unesrećenog nakon provjere sigurnosti treba posjesti na stolac ili na pod. Glavi treba sagnuti prema naprijed, otvoriti usta te pritisnuti prstima uz nosnu kost. U tom položaju valja ostati 10 minuta.

Postupak kod gušenja stranim tijelom

Gušenje nastupa iznenada, unesrećeni ne može kazati ni iskašljati strano tijelo. Spašavatelj upita da li se gušite? Ako klimanjem potvrdi, primjenjuje Heimlichov zahvat! Spašavatelj nakon 5 udaraca dlanom između lopatica provjeri je li strano tijelo iskašljao. Ukoliko nije, obuhvati žrtvu stisnutom šakom i pritišće 4 do 5 puta prema sebi i prema gore.

>>'Imate srčani udar? Nemamo hitnu, no izvolite nekoliko telefonskih savjeta'

Biste li znali pružiti prvu pomoć?

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
10:34 17.03.2014.

Nikakav kurs ili brzo potezni tečaj, a kamoli ono što se uči u auto školama, ne može obučiti kako ispravno i sigurno pružiti prvu pomoć unesrećenom u saobraćajki. Za to je potrebna barem 4-godišnja srednja škola. Recimo da od mojegg nestručnog pružanja prve pomoći, ozljeđeni ostane tjelesno oštećen ili ne daj Bože umre. Kad me optuže i pošalju u zatvor, kako da se iz toga izvučem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije