Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuharica Jessica (25) iz New Orleansa:

Birala sam između Buenos Airesa i Barcelone pa došla učiti u sisačku Željezaru

Sisak
Foto: Srđan Hrebar
1/5
18.01.2018.
u 16:12

U Željezaru danas dolaze gosti iz Kazahstana, Brazila, Meksika, Singapura..., a nekad su dolazili šefovi Zambije, Namibije, JAR-a...

Posrećilo vam se – sjedite u zračnoj luci John F. Kennedy u četvrti Queens – ali kamo poletjeti iz New Yorka. Odabir je na vama. Evo, tri su opcije iz New Yorka dalje na let u Buenos Aires, Barcelonu ili u – Sisak. Točnije, u Željezaru Sisak. Što biste odabrali?

– Ja sam odabrala Željezaru! – veselo će Jessica Anderson (25).

A gdje je kokos?

Djevojka je iz Louisiane. Ne s ceste Lujzijane koja vodi od Karlovca prema Rijeci, već iz države Louisiane. Točnije, iz New Orleansa. Sjedimo usred Željezare, u prizemlju jedne od starih tvorničkih zgrada. Odakle Amerikanka ovdje, usred jezgre nekadašnjeg industrijskog i metalurškog giganta? Na mjestu gdje su nekad bile valjaonice, čeličane, visoke peći... A sad pustoš.

– Došla sam kuhati! Mogla sam birati baš bilo koje mjesto na svijetu, uostalom u mojem gradu barem ima desetak kuharskih škola, ali u Sisku na Kulinarskom institutu u Željezari imali su najbolji program. Uspoređivala sam malo na internetu i odlučila, to je to što me zanima! Idem u Sisak – priča djevojka u kuharskoj odjeći. Taman je završila s nastavom u toj privatnoj školi kulinarskih vještina. Bit će tu dva mjeseca.

Kako je bilo na dočeku Nove godine ovdje u Sisku?

– Ne znam. Novu 2018. dočekala sam u New Yorku, u Sisak sam došla tek nedavno. Zasad se privikavam. Moj je New Orleans grad plaža, klima je topla, a ima i rijeku kao i Sisak – Mississippi.

Zašto Sisak, a ne Buenos Aires?

– Mogla sam birati, Argentina, Španjolska i Hrvatska bile su opcije. Volim avanturu, nove stvari, upoznati druge kulture. I rekla sam, zašto ne! Prijatelji u Americi, kad su čuli da idem u Hrvatsku, odmah su rekli: “Ah, tamo su prekrasno more i plaže, uživat ćeš na suncu”, no onda sam im objasnila da idem u grad koji je na kontinentu, da to nije Dubrovnik, već da su ovdje šume, zelenilo, rijeke... Bolje je da sam u manjem gradu, jer došla sam učiti, došla sam zbog škole, pa se mogu fokusirati na to, umjesto da jurim razgledati Barcelonu. Nisam znala puno o Hrvatima, ali čula sam da ste kao narod dragi. Bila sam već u Europi, u Francuskoj i Poljskoj, pa sam otprilike znala što mogu očekivati.

Što se kuha u Sisku?

– Volim raditi s mesom, kukuruzom, bananama i kokosom. Istina, tu nema baš kokosa, ha-ha... Dosad sam u New Orleansu radila u prihvatilištu za beskućnike. Volim pomagati ljudima kojima je to potrebno. Točnije, s mladim djevojkama koje su rano zatrudnjele, recimo sa 17 ili 18 godina, a koje su muževi ili njihove obitelji prepustile samima sebi. Ostavili su ih. I njih sam učila kuhati. Neke čak nisu znale ni očistiti i narezati luk. Išla bih s tim djevojkama u dućan, učila ih što im treba da naprave obrok, što kupiti od namirnica, kako to pripremiti. Da ih potaknem u teškom životu – priča Jessica.

Koliko zarađuje vozač autobusa u SAD-u?

– Možda 35.000 dolara godišnje.

A kuhar?

– Dobar chef može zaraditi i 100.000 dolara godišnje. Ali, novac nije ono što me vuče. U budućnosti bih željela raditi negdje u Južnoj Americi, učiti djecu što je zdravo, kako to pripremiti, zašto se treba tako hraniti. I dalje pomagati ljudima – govori.

– Amerikanka nije prva koja je u Kulinarski institut u Sisku došla naučiti nova kulinarska umijeća. U Sisku su bili kuhari iz Kazahstana, Meksika, Singapura, Australije, Brazila, Norveške... Iz svih tih zemalja došli su usavršavati vještine k nama u Sisak. Zamisli kolika je to strast, pa tko bi od nas ovdje otišao u školu, recimo, u Kazahstan? Ali, eto, umjesto u neku od 200 ovakvih škola u SAD-u, Jessica je došla k nama. Doći će i drugi – govori Zdravko Perić, šef edukacije.

I kvart se ovdje zove Koreja

– Kuhao sam i ja vani, bio sam po cijelom planetu. U SAD-u, Japanu, Meksiku... I evo me sad tu, u Željezari. Učim polaznike francuskoj klasičnoj kuhinji, ali i talijanskoj, jer mnogi školovanje nastave u Italiji. Ali, kad iziđu iz Željezare, mogu raditi u bilo kojem restoranu u Zagrebu ili Dubrovniku...

Eto, događa se nešto u Željezari, na mjestu gdje je u njezinu samom srcu nekad radilo 12.000 ljudi, danas ih radi – 80. Prolazili su ovim krajem mnogi stranci. Eto, u doba nesvrstanih su predsjednike koji bi dolazili u Zagreb na velesajam, dovodili tu.

– Sjećamo se kako su se nekad vlasti hvalile Željezarom. Bili su tu predsjednici Namibije, Južnoafričke Republike, Zambije... – kažu u Željezari.

U Željezari je i naselje – Koreja.

– Gradilo se u doba Korejskog rata, ali nije zbog toga dobilo taj naziv. Sredinom 50-ih živjeli su ovdje samo muškarci, radnici. Tu se kartalo, pilo, vadili su se noževi... Zato je naselje dobilo to ime.

Danas je mirno, no noževi i dalje rade, ali kuharski.   

Obvezno posjetite

Stari grad

Utvrda, spomenik nulte kategorije. Očuvana je, a u njoj je i dio muzejskoj postava. Može se vidjeti kako se u srednjem vijeku jelo, kako se odijevalo, što se radilo, a ovo je popularna lokacija i za – vjenčanja. U blizini je i restoran Stari grad.     

Siscia Jazz Club


Vrsni jazz-gitarist Damir Kukuruzović otvorio je u svom gradu jedan od rijetkih jazz-klubova koji neprestano ima koncerte. Dolaze mu slavni glazbenici, čak i iz SAD-a, a svaki će gost, iz prve ruke, od vlasnika čuti priču o jazzu. Omiljena mu je tema – belgijski gitarist Django Reinhardt.   

Park skulptura u Željezari

Jedinstven park skulptura na otvorenom, ima ih 30-ak, a radili su ih naši najpoznatiji poput Dušana Džamonje i Josipa Kožarića. Ostavština je to industrijskog doba, a zanimljivo je da su umjetnici radili sa samim radnicima, koji su im pomagali. 

Tri jagode


Kultna slastičarnica koja je na istom mjestu desetljećima. Jedu se kremšnite, šaumšnite, a nalazi se na početku nove pješačke zone.         

 

Pogledajte i galeriju: 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice  

Sisak
1/33

Komentara 1

DU
Deleted user
18:42 18.01.2018.

Jessica, bilivila ti meni ili ne, ali ja sam birao između Natalie Portmann i Kristen Stewart a završio sa medekom u krevetu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije