Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljiva informacija

Biokemičar kaže: Ljudi izbjegavaju konzumirati sol, ali bolje je unositi previše nego premalo

Shuttershock
21.06.2021.
u 07:00

Ako konzumirate previše soli, bubrezima će trebati 15 do 20 minuta više rada da izluče višak natrija, dok premalo natrija s previše kalija može biti kobno

Biokemičar, autor dvaju bestsellera New York Timesa o prehrani i zdravlju te jedan od vodećih stručnjaka za paleo prehranu Robb Wolf ističe kako u medijskom prostoru i među ljudima općenito traje nepotrebna kampanja protiv soli te da su se ljudi bez pravog razloga počeli previše plašiti nekih sastojaka i namirnica. 

– Natrij je presudan za funkcioniranje ljudskog organizma i bitan je za brojne njegove funkcije; poput ravnoteže elektrolita, apsorpcije hranjivih tvari ili rada bubrega – kaže Wolf te ističe da smo prema tom mineralu u zadnje vrijeme prekritični.

Naime, prema Wolfu, unos premale količine natrija mnogo je opasniji od prevelikog unosa.

– Razlog je veza između natrija i kalija: premalo kalija i previše natrija u prehrani može povisiti krvni tlak, pa među njima mora postojati ''zdravi balans'' – objašnjava Wolf i ističe kako rješenje nikako nije natrij maksimalno izbjegavati. 

Ako izgubi natrij, tijelo će, kaže, samo izlučiti i kalij da među njima opet uspostavi ravnotežu, a premalo kalija može biti vrlo opasno i uzrokovati slabost mišića, visoki šećer u krvi, čak i aritmiju...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robb Wolf (@dasrobbwolf)

S druge strane, kaže, ni previše kalija nije, naravno, poželjno, a smatra se da njegov pretjerani unos može dovesti i do zatajenja srca.

– Budući da nam je natrij neophodan i da minerali moraju biti uravnoteženi, ne treba ga izbjegavati, već pripazite da ga unosite kroz kvalitetnu morsku sol, a ne kroz nezdravu prerađenu hranu koja je puna natrija – savjetuje Wolf za podcast portala Mind Body Green.

Gledatelji 'Večere za 5' primijetili nešto neobično: To nije bio desert koji je pripremala...

1/9

S njim se slaže i liječnik funkcionalne medicine dr. Frank Lipman koji kaže da unos soli obično i jest prevelik zbog velike konzumacije te prerađene hrane, a ako nju izbacimo iz prehrane, sol više nije problem... 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robb Wolf (@dasrobbwolf)

Koliko natrija trebamo dnevno?

Oni koji jedu samo cjelovite namirnice (ništa rafinirano ni na bilo koji način prerađeno) trebaju dnevno unijeti najmanje pet grama soli (inače, dnevna je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri grama dnevno).

– Kad u organizam unosimo oko pet grama natrija dnevno ili više, šećer u krvi se dodatno normalizira, a poboljšavaju se i apetit i san – kaže Lipman, no napominje i da je svačije tijelo različito te da oni s visokim tlakom nikako ne bi trebali zanemariti preporuke svojih liječnika. Ipak, ističe, općenito je bolje uzeti malo više nego manje soli, odnosno natrija. 

– Ako konzumirate previše soli, bubrezima će trebati 15 do 20 minuta više rada da izluče taj višak natrija, dok premalo natrija i previše kalija može biti kobno! – slažu se Wolf i Lipman i dodaju kako ni s čim ne treba pretjerivati te kako je uvijek ključna ravnoteža!

Smije li se piletina više puta podgrijavati? Provjerite što kažu stručnjaci

Komentara 3

Avatar comparator
comparator
19:31 22.06.2021.

Sol ne opasna za krvne žile i naravno da nije zdravo konzumiranje prevelike količine natrija ali zbog jodiranja soli protiv gušavosti potrebno ju je konzumirati umjereno .

MO
montello
18:50 21.06.2021.

sol nije zdrava za srce

AD
Adriano_
22:04 23.06.2021.

Sol treba konzumirati u umjerenim količinama jer je zbog joda neophodna za normalan rad štitne žlijezde.Za vrijeme 2. svj. rata bolest štitnjače (gušavost,hashimoto) bila je vrlo raširena zbog loše prehrane bez soli..Godinama nakon toga jedva da se i čulo zaa bolesti štitne žlijezde i opet se krenula širiti krajem 90ih pa do danas jer su počeli plašiti ljude da sol nije zdrava i tako dobro zarađivati na tabletama levotiroksina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije