Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne ignorirajte ih

Bijele točkice, pucanje, crne mrlje... Evo što izgled vaših noktiju govori o vašem zdravlju

Shutterstock
24.09.2020.
u 12:32

Nemojte ignorirati ove pojave.

Naše tijelo uvijek nam daje znakove o našem zdravlju i vrlo lako pokaže nam kada smo dobro, ali i kada nešto nije uredu i kada trebamo malo usporiti. Recimo, ako nam je prehrana loša znakove ćemo vidjeti na koži, ako smo umorni, imat ćemo podočnjake, a još jedan dio tijela koji nam može pokazati ako imamo neki problem su nokti.

Nutricionistica iz Australije, Fiona Tuck, otkrila je za The Sun nekoliko promjena na noktima koje nikako ne bi trebalo ignorirati i na što točno ukazuju.

1. Bijele točkice
Postoji jedna teorija koja kaže da se one javljaju kada nam nedostaje kalcija, i iako je to točno ima i puno drugih uzroka. Nedostatak cinka, loša prehrana, ali i posljedica konstantnog odlaska na ugradnju noktiju i manikuru. Ove probleme vrlo lako možete riješiti promjenom hrane koju konzumirate i pauzom od geliranja i lakiranja.

2. Plavi nokti
U hladnijim danima nokti znaju poplaviti i to nije ništa neobično, ne trebate brinuti, već staviti rukavice i problem će se riješiti. S druge strane, razlog može biti manjak željeza u organizmu. "Krv se muči s cirkuliranjem po tijelu", rekla je Fiona i dodala da nedostatak željeza može dovesti do anemije, pa savjetuje da ga počnete unositi.

3. Ispucali i žuti nokti
Pušačima su nerijetko nokti žuti, pa čak i blago ispucani, ali ako ste primijetili da vam nokti teško rastu i da su postali deblji, to može ukazivati na artritis. Također, žuta boja noktiju može biti posljedica plućnih bolesti. Ako ovo stanje dugo ne prolazi posjetite liječnika.

Influencerica Matea Frajsberger o svojoj borbi s napadajima panike: "Bila sam u strahu što će ljudi o meni misliti, dok nisam ispričala sve što mi je bilo na duši!" 💪❤️

4. Crne mrlje po noktima
Ako ste pritisnuli nokat zatvarajući neku ladicu ili vam je nešto palo na njega, nemojte brinuti. Stvorio se podljev krvi koji može iz ljubičaste prijeći u crnu boju, ali proći će. Ipak, ako su se crne mrlje počele javljati odjednom i ne prolaze, hitno posjetite liječnika jer to može biti znak melanoma, raka kože. 

5. Tanki i meki nokti
Nokti vam se lako lome i dosta su mekani na dodir? Moguće je da vam nedostaje proteina. Važno je u svakom obroku imati porciju proteina veličine šake, ali i unositi dovoljno vitamina D i A u organizam. Za D vitamin možete se izložiti suncu, a vitamin A unesite putem zelenog povrća, batata i mrkve.

6. Suhi nokti koji se listaju
Oni obično ukazuju na premali unos vode. Iako se doza koju treba unijeti razlikuje od osobe do osobe, potrudite se piti vode više nego sada - i mala promjena je dobrodošla.

Moguće je imati gripu i koronavirus istovremeno, a evo kakve bi to posljedice ostavilo na zdravlje

1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije