Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Kapela

Bijele i Samarske stijene

23.11.2020.
u 13:25

Stjenoviti su vrhovi međusobno odvojeni bezbrojnim rasjedima, žljebovima, pukotinama i provalijama, zbog čega su stijene izrazito nepristupačno i teško prohodno područje

Bijele i Samarske stijene najfascinantniji su i planinarima najzanimljiviji dio Velike Kapele. Protežu se preko Karlovačke i Primorsko-goranske županije. Na mnogim mjestima u Bijelim i Samarskim stijenama strše oštri i okomiti oblici, katkad po 50 i više metara u visinu. Stjenoviti su vrhovi međusobno odvojeni bezbrojnim rasjedima, žljebovima, pukotinama i provalijama, zbog čega su stijene izrazito nepristupačno i teško prohodno područje. Kako bi se jedinstveno planinsko područje što bolje trajno zaštitilo, Bijele i Samarske stijene proglašene su strogim prirodnim rezervatom što je najstroži oblik zaštite prirode. Glavno polazište za pristup u Veliku Kapelu su naselja Mrkopalj, do kojeg se stiže iz Delnica sa sjeverne strane, i Jasenak, do kojeg vodi asfaltirana cesta iz Ogulina. Prilazna makadamska cesta na kojoj počinju planinarske markacije prema Bijelim i Samarskim stijenama te prema Bjelolasici poznata je pod nazivom Begova staza. Od nje se prema Bijelim stijenama prilazi obilježenim i lako prohodnim planinarskim putem, koji se sat vremena strmo uspinje kroz šumu. Neposredno pod vrhovima Bijelih stijena nalaze se dvije planinarske kuće. Put se dalje penje kroz stijene prema vrhu, a sam vrh Bijelih stijena visok je 1335 metara i pruža lijep pogled na Bjelolasicu i Klek.

Najslavniji simbol Bijelih stijena su kameni Prsti; niz od pet prirodnih kamenih skulptura u vršnoj stijeni, uzdignutih poput ruke prema nebu. Zanimljiv je i dolac s “kapelicom”, sa svih strana amfiteatralno zatvoren okomitim stijenama visokim 50 metara, u koji se ulazi kroz uzak prolaz ispod stijene zvane Slonova brada. Od ulaza u dolac nastavlja se Vihoraški put, jedan od najtežih planinarskih putova u Hrvatskoj jer vodi kroz bespuće po izrazito divljem terenu. Put je dijelom osiguran čeličnom užadi i klinovima, pa se obilazak preporučuje samo iskusnim planinarima. Najpogodniji prilaz Samarskim stijenama jest Begovom stazom iz Mrkoplja i Tuka, no moguć je i prilaz s južne strane, iz Jasenka. Planinarski put za uspon na Samarske stijene počinje od 13. kilometra ceste iz sela Tuka. Glavno uporište je Ratkovo sklonište, drvena brvnara skrivena u polušpilji ispod okomite stijene koja je nadvisuje kao prirodni krov.

Stjenoviti su vrhovi međusobno odvojeni bezbrojnim rasjedima, žljebovima, pukotinama i provalijama, zbog čega su stijene izrazito nepristupačno i teško prohodno područje

Foto: Boris Šćitar

Na putu prema gore može se naići i na prizore poput ovoga na fotografiji – runolist koji raste iz stijene

Kako bi se što bolje trajno zaštitile fascinantne i planinarima najzanimljivije Bijele i Samarske stijene proglašene su strogim prirodnim rezervatom, što je najstroži oblik zaštite prirode.

Foto: Boris Šćitar

Na mnogim mjestima strše oštri i okomiti oblici, katkad po 50 i više metara u visinu

Foto: Boris Šćitar

Na uspon do vrha išli su i članovi planinarskog društva Dubovac iz Karlovca (lijevo na fotografiji Damir Starešinić, član toga društva)

Foto: Boris Šćitar

Planinarski put za uspon na Samarske stijene počinje od 13. kilometra ceste iz sela Tuka. Glavno uporište je Ratkovo sklonište, drvena brvnara skrivena u polušpilji ispod okomite stijene (na fotografiji iznad)

Prilazna makadamska cesta na kojoj počinju planinarske markacije poznata je pod nazivom Begova staza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije