Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mmm...

Bijela čokolada slavi svoj dan: Poznato je da zapravo nije čokolada, a evo još zanimljivih činjenica

Shutterstock
22.09.2020.
u 13:00

Donosimo i recept za ukusan desert koji će nestati u trenu.

Ova ukusna poslastica prvi put je na tržište došla još 1930., a lansirala ju je tvrtka Nestlé u Švicarskoj, piše mobile-cuisine.com. 

Svi ju nazivamo čokoladom jer kao i druge, i ona sadrži mješavinu šećera, mliječnih masti i kakao maslac, ali ne sadrži i kakao, pa zapravo nije čokolada već esencija iste. Zanimljiva je činjenica da je u industriji hrane zakonski određeno što se smije prodavati kao bijela čokolada. Dakle, mora sadržavati jednu petinu kakao maslaca, 3,5 posto mliječne masti, barem 14 posto suhe stvari iz mlijeka i ne više od 55 posto sladila. Europska unija napravila je jednu sitnu promjenu, pa tako u zemljama članicama nije određena doza šećera koju bijela čokolada mora sadržavati.

Bijela čokolada nije ni blizu tamnoj po pozitivnim učincima na zdravlje, ali ipak određenom konzumacijom u organizam se unose tvari koje su potrebne za pravilno funkcioniranje. Dobra strana je ta da ne sadrži kofein kao mliječna i tamna čokolada, pa je odlična za sve koji ga ne vole ili ne smiju konzumirati. Sadrži dosta fosfora, kalcija i vitamina B2. 

Svjetski dan bijele čokolade, ali i prvi dan jeseni proslavite ovim odličnim receptom za vruću čokoladu!

Hrvatska je jedna od tek 10 zemalja u kojima nastaje Ruby - roza čokolada:

Sastojci koji će vam trebati su:
250 g bijele čokolade
125 ml tučenog vrhnja
750 ml mlijeka
2 žlice likera od kave ili badema
Mljeveni cimet

Priprema:
Stavite mlijeko na laganu vatru, lagano miješajte da ne zagori i pričekajte da zavrije. Maknite ga s vatre, dodajte mu liker koji ste odabrali i naribanu bijelu čokoladu. Dobro miješajte dok se čokolada ne istopi. Ulijte tekućinu u ugrijanu čašu ili šalicu, na vrh dodajte tučeno slatko vrhnje i posipajte cimet. 

Ne zaboravite da ovo možete napraviti i u malo zdravijoj verziji koristeći biljno mlijeko i vrhnje s manje masnoće, ali i s veganskom bijelom čokoladom - odlično za one koji ne podnose laktozu.

Galerija: Prženi krumpirići i čokolada uništavaju vam san

1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije