Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pretjeran napor

Biciklizam može ugroziti muški reproduktivni sustav

Biciklizam
Arhiva VL
24.05.2012.
u 10:32

Biciklizam je vrlo naporan sport, a biciklisti volonteri imali su povišene vrijednosti testosterona i estadiola u organizmu...

Fizička aktivnost blagotvorna je za tijelo i doprinosi općenitom zdravlju i boljem funkcioniranju organizma, no jedno je istraživanje pokazalo da pretjerivanje u vježbaju može imati štetne učinke na muški endokrini i reproduktivni sustav.

U eksperimentu znanstvenika s američkog sveučilišta UCLA u kojem je sudjelovalo 107 zdravih muškaraca promatralo se kakve učinke ima vježbanje na rekreativce i profesionalne sportaše. Odrasli muškarci bili su podijeljeni u tri skupine, triatlonaca, biciklista i rekreativaca. Istraživačima su podnijeli izvještaj o tome koliko su bili aktivni zadnjih nekoliko dana, a onda im je vađena krv. Fokus je stavljen na razinu muških spolnih hormona.

Utvrđeno je da su biciklisti imali dvostruko višu razinu estradiola i testosterona u krvi od ostalih volontera te čak 50 posto više testosterona u odnosu na rekreativce, prenosi Daily Mail.

Iako još nije do kraja istraženo koje vrste sportskih aktivnosti imaju utjecaj na muški hormonalni sustav, može se zaključiti da vrlo naporni sportovi (poput biciklizma) uvelike mogu ugroziti muško zdravlje. Estradiol kod muškaraca nastaje kao nusprodukt proizvodnje testosterona, a on u muškom organizmu može poremetiti reproduktivni sustav, a čak i potaknuti povećanje grudi (ginekomastija).

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije