Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti

Bez obzira na rad od kuće i dosadu, pokušajte ovih dana što manje biti na mobitelu, evo i kako

Shuttershock
14.04.2020.
u 07:00

"Manje je više" uzrečica vrijedi i kada su u pitanju mobiteli, laptopi, tableti... Čak i sada u karanteni.

Nikada nije bilo toliko bitno, ali ni toliko teško odmaknuti se od tehnologije i uređaja jer ljudi na taj način većinom sada ubijaju dosadu, a i neki uređaji potrebni su za rad od kuće. Kako biste nakon odrađenog posla što manje vremena provodili za ekranima, pročitajte savjete koje su za bestlifeonline.com otkrili stručnjaci za mentalno zdravlje.

Ekran stavite na crno-bijele postavke
Kimberly Dwyer, klinička psihologinja iz Denvera kaže da je dobar korak stavljanje mobitela na opciju 'crno-bijelo'. Smanjit će želju za 'scrolanjem' po društvenim mrežama kada ništa nije u boji.

Odredite si vrijeme
Osnivač Centra za ovisnost o internetu i tehnologiji, David Greenfield, kaže da odredite sebi (i djeci) koliko ćete vremena u danu provesti za ekranom (ako isključimo učenje i posao). U to vrijeme pogledajte film ili razgovarajte putem videopoziva s ptijateljima. Kada vrijeme istekne, sve ugasite. Na taj način nećete osjećati grižnju savjesti kao kada provedete čitavu večer igrajući igrice i gledajući što ima na društvenim mrežama. Možete i uključiti opciju koja vam javlja koliko ste već vremena proveli na uređaju.

Psihologinja otkriva kako pomoći sebi i drugima u izolaciji:

Maknite mobitel iz spavaće sobe
Ako je pregledavanje mobitela prva stvar koju napravite kad otvorite oči, bilo bi dobro da ga maknete iz spavaće sobe. Prije spavanja ga ostavite u dnevnom boravku i pročitajte neku knjigu. 

Smanjite čitanje vijesti
Tanka je granica između informiranosti i opterećivanja s novim vijestima, tvrdi Greenfield. Odredite si vrijeme kada ćete provjeriti što ima novo i prestanite čitati sve novosti svako malo, pogotovo neke koje ste već pročitali ili koje su stare.

Fokusirajte se na jedno
"Online učenje može se vrlo brzo pretvoriti u sto drugih aktivnosti", kaže Beatrice Tauber Prior, klinička psihologinja iz Sjeverne Karoline. Isto vrijedi i za posao, a Beatrice savjetuje da ugasite sve stvari koje nemaju veze s poslom ili učenjem i fokusirate se isključivo na obaveze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije